Violența în familie, combătută prin educație și informare. „Femeile trebuie să-și cunoască drepturile!”

Femeile trebuie să își cunoască drepturile pentru a putea trece peste toate barierele care le împiedică să părăsească un partener agresiv. Deputatul Valeria Schelean-Șomfelean a subliniat acest lucru în cadrul Conferinței regionale pentru Europa Centrală și de Est, desfășurată zilele acestea la București.

Statisticile referitoare la cazurile de violență în familie sunt îngrijorătoare în România, iar cifrele adunate de autorități nu reprezintă, din păcate, realitatea faptică și nici nu contorizează acele situații în care victima nu apelează la sprijinul autorităților atunci când este agresată. „Motivele nesesizării unor asemenea cazuri sunt multiple, de la teama de a fi stigmatizată de comunitate, dependența emoțională și uneori chiar financiară a victimei față de agresor, teama de comportamentul agresorului, ulterior unei astfel de sesizări, lipsa unei protecții reale și eficiente din partea organelor statului, dar poate cea mai importantă cauză este aceea a lipsei educației femeilor și fetelor cu privire la drepturile lor într-o societate modernă, într-un stat democratic”, a susținut Valeria Schelean-Șomfelean, în cadrul Conferinței regionale pentru Europa Centrală și de Est, „Să promovăm legi eficiente pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”, organizată la București în perioada 12-14 iunie.

România a făcut progrese majore în ceea ce privește asigurarea unui cadru legislativ care să reglementeze protecția victimelor violenței domestice însă, evident, acesta trebuie îmbunătățite permanent în raport de realitățile sociale actuale. Și subiectul va reveni în atenția Parlamentului odată cu decizia CCR din aprilie anul acesta.

„Mă bucur că, împreună cu Asociația Necuvinte, cu d-na Simona Voicescu, am contribuit la îmbunătățirea acestui cadru legislativ. Însă, reglementările Parlamentului, ca și autoritate legislativă, în direcția stopării acestui fenomen, trebuie să fie dublate de politici publice ale Executivului pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Statul român, prin organele sale la nivel central și mai ales la nivel local, ar trebui să dubleze eforturile pe care le fac de ani de zile organizațiile non-guvernamentale în acest domeniu și să realizeze o campanie activă de informare a tuturor femeilor și fetelor, potențiale victime ale violenței domestice, despre drepturile lor, despre măsurile de protecție de care pot beneficia și timpul efectiv necesar implementării unor astfel de măsuri, despre sprijinul pe care îl pot primi din partea autorităților pentru a depăși astfel de situații”, susține Valeria Schelean-Șomfelean.

Parlamentarul din Caraș-Severin spune că soluția pentru a stopa fenomenul sau cel puțin pentru a-l diminua este o educație adecvată de la vârste fragede, dar și campaniile de informare. „Cred că educația în acest domeniu trebuie să înceapă de timpuriu, chiar din timpul cursurilor de școală, prin dascălii, profesorii, diriginții care formează caracterul viitorilor adulți, viitorilor soți, viitorilor părinți. Spun asta pentru că, de cele mai multe ori, copiii sunt influențați în comportamentul lor la maturitate de exemplele pe care le-au avut acasă, de modelele oferite de părinți. Un copil care trăiește într-o permanentă agresiune fizică și emoțională în propria casă, trebuie ajutat de societate să distingă normalitatea în viața de familie, tocmai pentru a nu copia, a nu perpetua astfel de comportamente”, a conchis deputatul Valeria Schelean-Șomfelean.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/