Violența domestică nu a luat pauză în pandemie! Maria Grapini a semnalat problema Comisiei Europene

Problema violenței contra femeilor și copiilor în timpul pandemiei a fost ridicată de Maria Grapini printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene. 3 miliarde de euro sunt direcționați pentru sprijinirea victimelor.

Maria Grapini a tras un semnal de alarmă către Comisia Europeană cu privire la creșterea cazurilor de violență domestică în timpul pandemiei de COVID-19. „Femeile și, uneori, copiii din case nesigure se confruntă cu un test de stres deosebit de înfiorător. Prin urmare, acum trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei probleme și să extindem acțiunile pentru stoparea violenței împotriva femeilor și a copiilor. Cum intenționează Comisia să acționeze cât mai repede cu putință pentru a facilita posibilitatea de a cere ajutor de urgență a acestor victime ale violenței domestice? Ia în considerare Comisia o strategie prin care să sprijine financiar măsurile statelor membre pentru ajutorarea victimelor violenței domestice?”, a transmis europarlamentarul.

Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, consideră că problemele semnalate de Maria Grapini impun măsuri la nivel statal pentru adresarea violenței domestice. „Comisia a invitat statele membre ale UE să le asigure victimelor violenței domestice suficiente măsuri de prevenire și servicii de sprijin și protecție. Statele membre trebuie să pună în aplicare în continuare obligațiile prevăzute de legislația UE, în special de Directiva privind drepturile victimelor”, a explicat Helena Dalli. Comisia Europeană a început o serie de seminare online pentru perioada mai-iunie cu scopul de a facilita schimbul de bune practice la nivel de țări membre UE. La nivel decizional, au fost alocate 3 miliarde de euro pentru finanțarea de acțiuni de sprijin și protecție împotriva amenințărilor la adresa securității ca urmare a pandemiei. Concret, banii vor face posibile linii de asistență telefonică, adăposturile și asistența medicală, psihologică și juridică în cazurile de violență domestică.

Maria Grapini solicită Guvernului Orban să ia în considerare măsurile stabilite de Comisia Europeană pentru combaterea violenței în familie și cere monitorizarea situației la nivel național.