Violența domestică, dincolo de cifre. „Există și o Românie ascunsă în care ne-am obișnuit să nu sesizăm autoritățile statului când există astfel de acțiuni”

woman 1006100 1280
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Autoritățile județene din Timiș au pus la punct un plan pentru prevenția violenței în școli și nu numai. În ultimele luni, tot mai multe infracțiuni comise în sau în preajma unităților de învățământ au ieșit la iveală. În ceea ce privește violența domestică, 60% din sesizările depuse anul trecut în județ au fost ulterior retrase. Unul dintre motive ar fi lipsa încrederii în autorități. 

Cifrele polițiștilor arată că într-o singură lună, septembrie 2022, au fost sesizate 6 infracțiuni, majoritatea în incinta școlilor din Timiș – 4 în mediul urban, două în rural. Cât de sigure sunt, în aceste condiții, unitățile de învățământ din județ?

„Mulți au impresia că doar poliția e cea care se ocupă de siguranță. Nu, toate instituțiile statului au în componenta lor conceptul de siguranță și ideea de a preveni anumite acte. (…) Până acum, partea de prevenție se făcea de psihologi care, atunci când mergeau la ore, se întâlneau cu copiii. Răspunsul era întotdeauna: suntem prea puțini psihologi ca să ne întâlnim cu toți copiii. Cei la poliție mergeau când puteau, având aceeași replică: suntem 4 oameni în județ. Dar dacă adunăm psihologii cu polițiștii, cu cei locali și cu jandarmii obținem deja un număr mare de oameni care fac același lucru. Și atunci ideea a fost ca în școli să se întâmple activități concentrate, în care toate aceste forțe să se ducă în anumite zile să desfășoare activități de prevenție, demonstrative și de școală altfel.”, a declarat Sorin Ionescu, subprefect de Timiș.

Unul dintre primele licee alese pentru acțiunile de prevenție a fost unul fără probleme, Liceul Waldorf din Timișoara.

„Acolo au existat întâlniri și consilieri cu cadrele didactice, cu părinții, cu elevii, întâlniri în care s-au discutat teme simple de genul cum circulăm în mijloacele de transport, până la teme complexe de tipul traficul de persoane și de droguri. Dacă noi ca adulți avem impresia că răul se poate întâmpla doar în spațiul fizic, iată că realitățile pandemiei ne arată că răul se întâmplă foarte mult și în spațiul online și că una din problemele cu care ne confruntăm în perioada aceasta și care probabil se va multiplica dacă nu intervenim este problema traficului de persoane în  mediul acesta online. Mai pe românește, copiii de 14, 15, 16 ani care pot fi abordați pe Internet de tot felul de indivizi, iar mai apoi imaginile pe care aceștia le obțin să fie folosite pentru șantaj. Feedbackul a fost foarte bun, avem copii care vor să devină voluntari în aceste instituții ale statului și vor să se implice ei în a deveni multiplicatorii de model, după care, începând cu 1 ianuarie, astfel de acțiuni vor deveni o constantă în județul Timiș. Am convenit cu cei de la ISJ și de la IPJ să alternăm rural, urban. Încercăm, împreună, să unim toate instituțiile statului astfel încât să înțelegem că scopul nostru este unul comun, acela de a avea un mediu mai sigur. Nu o să putem să spunem vreodată că 100% sigur și că suntem pregătiți să răspundem tuturor provocărilor pe care le avem.”, a mai explicat Sorin Ionescu.

Cifrele, mai spune Sorin Ionescu, nu relevă întotdeauna realitatea.

„Putem să facem inclusiv hărți să spunem că există o violență mai mare în anumite zone ale orașului, că există localități … Cred că, din păcate, cifrele nu sunt complete. Cred că există o serie de cifre oficiale pe care le primim dintr-o serie de raportări, dar cred că există și o Românie ascunsă în care ne-am obișnuit să nu răspundem sau să nu sesizăm autoritățile statului când există astfel de acțiuni. Și o să mă refer la un aspect extrem de prezent, din păcate, în viața unor comunități, deși cifrele s-ar putea să ne spună că acolo e zero: violența domestică. Întotdeauna, violența domestică are niște cifre pe care poliția poate să le furnizeze, dar cu toții, cei care locuim în lumea reală știm că aceste cazuri de violență domestică sunt înzecit mai multe și că de multe ori victimele, de teamă, de rușine, de gura familiei sau a comunității din care fac parte, preferă să ascundă aceste realități crunte. Cred că aici, împreună, autorități, ONG-uri, massmedia, trebuie să facem front comun ca victimele să înțeleagă că prima cale, a salvării, este aceea de a cere ajutorul.”, a mai spus subprefectul de Timiș.

STPT job 1000x200

În ce privește infrastructura școlară, subprefectul Sorin Ionescu invocă numărul încă mare al școlilor fără securitate la incendiu.

„Din păcate, avem foarte multe unități de învățământ în Timișoara și județ în care aceste autorizații la incendiu nu există, din două rațiuni: sunt anumite clădiri în care nu sunt necesare – nu înseamnă că acele clădiri sunt sigure, înseamnă doar că ele au fost construite înainte de data apariției legii iar în conformitate cu prevederile legale din România, nicio lege nu se aplică retroactiv. (…) Pe de altă parte, avem și unități de învățământ în care s-au făcut o serie de lucrări, dar nu s-au obținut încă aceste autorizații. Și atunci este extrem de important ca ofițerii din cadrul ISU, responsabilii de situații de urgență din cadrul primăriilor să se ducă în fiecare astfel de spațiu și să identifice o foaie de parcurs astfel încât în perioada următoare, acolo unde nu avem autorizație, să putem să obținem, iar unde nu este nevoie de autorizație să identificăm totuși care sunt punctele slabe și vulnerabile ca să putem preîntâmpina un dezastru.”, a spus Ionescu.

„Un copil care vede agresiune în jurul lui are toate șansele să devină la rândul lui agresor”

În privința violenței domestice, polițiștii din Timiș spun că doar 49 de cazuri au ajuns în atenția DGASPC, iar dintre acestea doar 19 au fost confirmate. Asta în condițiile în care 70% din telefoanele pe care polițiștii le primesc sunt legate de violența domestică.

„Cred că nu au încredere nu numai în stat, ci în nimic din jur, pentru că agresorii, din păcate, merg pe două lucruri pe care le știu foarte bine: forța brută este cea care poate afecta emoțional pe oricine ar îndrăzni să aibă o reacție și, pe de altă parte, o anumită mentalitate de tip conservator, tradiționalist, care le oferă – există și niște citate tradiționale: «eu te-am făcut, eu te omor» – și mergând pe această formă tradiționalist-conservatoare, consideră că ceea ce fac este bun. Să știți că psihologic se întâmplă următorul lucru: un copil care vede agresiune și violență domestică în jurul lui are toate șansele ca atunci când ajunge adult să devină la rândul lui agresor pentru că are impresia că acela e modelul care trebuie urmat. Din punctul meu de vedere – și nu aș pune totul în cârca pandemiei -, cred că trebuie să facem front comun în fața violenței domestice, de tip bullying, în fața violenței de orice tip pentru că astfel de forme de manifestare, pe care acum le considerăm poate minore, pot duce la o afectare emoțională a generațiilor noastre.”, a concluzionat Sorin Ionescu.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/