Vin șacalii! Efectivele prădătorilor sunt tot mai mari în zona Lugoj – Făget – Buziaș

sacali
1000x100 (2) STPT job 1000x200

Județul Timiș este invadat de  prădători deosebit de periculoși și anume șacalii, aceștia ajungând la noi, în urmă cu câțiva ani, din Serbia și Bulgaria.

Animalele s-au înmulțit rapid, iar în prezent sunt un adevărat pericol nu doar pentru turmele crescătorilor români de animale, ci și pentru animalele sălbatice, aflate sub supravegherea Gărzii Forestiere, a asociațiilor județene de vânătoare și pescuit și a cluburilor din subordinea acestora. După cum ne-a declarat Andrei Gornic, secretarul Clubului de Vânătoare și Pescuit Lugoj, probleme foarte mari nu au fost cu șacalii deoarece vânătorii clubului lugojean s-au mobilizat și permanent au făcut acțiuni. Cu toate acestea, având în vedere că efectivul de șacali s-a înmulțit foarte mult, clubul a solicitat mărirea cotei de recoltă de la 12 la 20.

Mai periculoși decât lupii

Acest fapt a fost confirmat și de Cornel Lera, directorul AJVPS Timiș, care a precizat că și în județul nostru numărul șacalilor a crescut alarmant de mult, din cauza faptului că acești prădători mai periculoși decât lupii au găsit hrană din belșug, iar, pe de altă parte, pentru că planul de recoltă a fost foarte mic în toți anii trecuți.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

„Anul acesta nu am primit încă planul de recoltă, dar am solicitat o creștere de 300 la sută. Noi acționăm cu personalul nostru, dar necazul cel mare este că animalele acestei specii sunt foarte greu de împușcat pe timp de zi, iar pe timp de noapte e și mai dificil. Șacalii, care au venit din Serbia și Bulgaria, au terminat vânatul din Muntenia, Oltenia și au mers mai departe. Cred că ar trebui ca la nivel central să se tragă un semnal de alarmă, iar ministerul să ia măsuri pentru a stopa creșterea numărului șacalilor. Ei fac parte dintr-o specie invazivă care nu a existat în România până acum câțiva ani și sunt periculoși pentru că produc pagube foarte mari, lucru care se vede în teren. Dacă anii trecuți vedeam foarte multe femele de căprior cu unul sau doi iezi, acum sunt mai puține, iar anul viitor, probabil va fi și mai rău. Dar mai e un pericol mare, prin înmulțirea lor, șacalii scot vulpile din teren și le dirijează spre localități. Iar vulpea este un vector important de transmitere a turbării, râiei și altor boli, fiindcă ea se hrănește cu hoituri care sunt infestate”, mai spus Cornel Lera.

Se înmulțesc foarte repede

În final directorul AJVPS Timiș a concluzionat: „Șacalii se înmulțesc foarte repede și au spor natural fantastic de mare, dar noi continuăm lupta împotriva lor pentru că este interesul nostru, fiindcă ei ne distrug vânatul. Poate că nu se știe, dar în Constituția României vânatul este considerat ca bun național. Ar trebui de sus să pornească acțiunea de luptă împotriva șacalilor, iar aceasta să fie coordonată la nivel național”.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/