CJ Timiș a semnat contractul în valoare de 21,9 milioane de lei pentru finanțarea prin PNRR a Castelului Huniade.
Prin proiect, vor fi restaurate zidurile și tavanele, va fi complet desfăcut pavimentul din mozaic realizat la interior, vor fi refăcute pardoselile, cu piatră naturală, și vor fi restaurate tâmplăria din lemn a ușilor și ferestrelor, precum și feroneria originală.
După lucrările de consolidare vor fi, de asemenea, restaurate fațada principală a castelului, scările din marmură din zona de nord-vest, decorațiunile parietale descoperite cu ocazia releveului, vor fi montate șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și vor fi realizate finisaje interioare.
CITEȘTE ȘI: Restaurarea Castelului Huniade, pe lista PNRR. CJT așteaptă 3,5 milioane euro
„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme, însă, prin obținerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârșit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanțare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Am atras fonduri europene, facem investiții majore, suplimentăm constant bugetul județului cu diverse surse de finanțare și mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș.”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Circuit muzeal, panouri informative și covoare tactile pentru nevăzători
Proiectul prevede și realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.
Vor fi realizate instalațiile necesare și vor fi asigurate sursele de energie pentru funcționarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor și etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creșterea performanței energetice fără a afecta caracterul și valoarea culturală a monumentului.
Pentru refacerea întregului castel și redeschiderea lui pentru public autoritățile județene au estimat că au nevoie, în total, de 40 de milioane de euro.