Curtea și parte din interiorul Castelului Huniade, redeschise publicului în anul Capitalei Europene a Culturii

huniade

Castelul Huniade se deschide parțial, anul viitor, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, dă asigurări președintele Consiliului Județean Timiș. Alin Nica spune că deschise publicului vor fi o aripă a celui mai vechi imobil din oraș și curtea interioară. 

„Chiar de anul viitor dorim să deschidem o parte din castel publicului. Deja am alocat bani din buget pentru lucrările de amenajare a Sălii de Marmură din cadrul Castelului Huniade, unde vom organiza câteva evenimente artistice și culturale în cadrul Capitalei Europene a Culturii, anul viitor. De asemenea, intenționăm să deschidem și curtea castelului tot pentru câteva evenimente culturale pentru anul viitor, în a doua jumătate a anului.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

De altfel, în programul cultural propus de CJ Timiș pentru 2023, la Castelul Huniade sunt propuse 6 evenimente lunare, concerte și proiecții tematice – „Festivalul Luminilor” și „Luminile magice la castel”.

Pe de altă parte, se pare că totuși parte din banii necesari reabilitării Castelului Huniade vor veni prin PNRR. Vă reamintim că, administrația județeană a atacat în contencios administrativ decizia Ministerului Investițiilor de respingere a finanțării refacerii monumentului istoric prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Se pare că vom primi până la urmă bani și pentru reabilitare. La supracontractarea de 130% care se va face pe această sesiune de finanțare vom intra și noi la finanțarea lucrărilor de reabilitare. Chiar și așa, banii care vin prin PNRR sunt doar 10% din cât vom avea nevoie. De aceea, Castelul Huniade este propus spre finanțare și pe Programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, de unde vom obține – fiindcă e proiect strategic și suma va fi certă în vederea finanțării – încă 10 milioane de euro din cei 45 de milioane de euro necesari pentru reabilitarea completă a Castelului Huniade. Mergem înainte cu acel proces și vom renunța în momentul în care vom semna contractul de finanțare cu ministerul.”, a mai spus Alin Nica.

La începutul lunii august, CJT a atribuit proiectul tehnic pentru reabilitarea întregului castel. Sunt 7 luni în care firma câștigătoare trebuie să realizeze documentația.

„Avem deja contractat proiectantul care se va ocupa de proiectul tehnic, deci am trecut deja de toate celelalte faze premergătoare avize și SF, acum lucrăm la proiectul tehnic pentru întreg castelul și îl etapizăm în funcție de aceste finanțări europene, diferența urmând a fi pusă din bugetul local al județului unde noi ne gândim să luăm un credit pentru a finaliza această lucrare.”, a explicat președintele CJT.

Cert este că, închis sau deschis, Castelul Huniade este singurul obiectiv din Timișoara care va fi promovat în cadrul programului „România atractivă”. Ministerul Investițiilor a scos la licitație promovarea a 12 rute turistice și culturale. Huniade este inclus în „Ruta castelelor” și va beneficia de material video de prezentare cu tur virtual, film 3 D de realitate virtuală și ghid audio.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/