Castelul Huniade intră în proiectare. Lucrările efective ar putea începe cel mai devreme într-un an, dacă se găsesc bani

castelul huniade 1

Intră în linie dreaptă proiectarea restaurării Castelului Huniade, după ce administrația județeană a atribuit unui executant proiectul tehnic. Firma câștigătoare are la dispoziție 7 luni să realizeze documentația. Șantierul efectiv ar putea fi demarat însă abia peste un an. 

În urma licitației derulată de CJ Timiș, contractul a fost adjudecat de Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, la 1,5 milioane lei, TVA inclus. Contractul include proiectul tehnic de execuție (PT), documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire și organizarea execuției lucrărilor (DTAC și DTOE), detalii de execuție (DE) și asistența tehnică din partea proiectantului. Prestatorul are la dispoziție 7 luni ca să finalizeze documentația, plus alte 36 de luni pentru asistența tehnică pe perioada lucrărilor efective.

„CJT a decis ca proiectul tehnic să fie gestionat intern, drept pentru care am organizat o licitație și mergem mai departe cu partea de proiectare, întrucât etapa anterioară a fost demarată prin Ministerul Culturii și a durat peste 2 ani. Dăm drumul la proiectare, perioada este de 7 luni și aceasta nu include perioada de obținere a avizelor; sperăm ca partea de avizare să se finalizeze în 3-4 luni, să nu dureze mai mult. În trecut am avut probleme tot cu Ministerul Culturii, comisia de monumente, care a prelungit foarte mult perioada de obținere a avizelor. Sperăm ca de data asta lucrurile să meargă mult mai accelerat. La munca efectivă în teren se poate trece după obținerea autorizației de construcție. Noi, în caietul de sarcini am prevăzut ca aceste lucrări de la castel să poată fi etapizate, întrucât studiul anterior ne arăta că e vorba de o sumă foarte mare, 40 de milioane de euro, posibil și mai mare cu această explozie a prețurilor la materialele de construcții. Noi luăm în calcul și accesarea de fonduri pe mai multe axe, cu demararea lucrărilor în paralel. Dacă totul decurge normal, undeva peste un an se pot începe lucrările; undeva la 3 ani va fi perioada de șantier efectiv.”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.

expresb 1000x100

Castelul Huniade din Timișoara, care găzduiește Muzeul Banatului, este închis publicului de 16 ani. Recent, Consiliul Județean Timiș a acționat în contencios administrativ Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, după ce a ratat finanțarea pentru reabilitarea Castelului Huniade.