Monumentele istorice din Timișoara, cu cărți de vizită. Primăria pregătește un nou regulament pentru a le pune în valoare

img 20211223 130443

Turiștii care ajung în Timișoara, și nu numai, vor putea afla mai multe informații despre clădirile de patrimoniu din oraș doar privind fațadele lor. Primăria pregătește un regulament privind semnalizarea monumentelor istorice, prin care va fi continuată montarea de plăcuțe pe care va fi inscripționat un scurt istoric.

Primăria Timișoara anunță că a pregătit un Regulament privind semnalizarea monumentelor istorice din oraș, care va fi supus votului în Consiliul Local. Totul cu scopul ca aceste clădiri de patrimoniu să fie mai bine puse în valoare.

Potrivit reprezentanților instituției, pe lista monumentelor istorice figurează 97 obiective clasate monument istoric. Dintre acestea sunt desemnate 71 clădiri individuale, 22 ansambluri și patru situri.

Doar parte dintre ele – clădiri individuale monument, situri sau clădiri parte din situri, din piețele principale din Cetate sau din ansamblul urban fabric, sunt semnalizate conform legislației specifice, la inițiative diferite ale primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Ne dorim să încheiem acest proces de semnalizare a monumentelor istorice. Fiecare clădire care își onorează locul, prin oamenii care au ridicat-o și locuit-o, prin calitățile istorice și arhitecturale, să o facem cunoscută ca atare, să-și aibă propria <carte de vizită>“, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a amplasat în perioada 2010 – 2013, un astfel de suport cu însemnele specifice pentru semnalizarea monumentelor istorice pe fațadele a 60 de clădiri monument istoric sau care fac parte din sit sau ansamblu clasat ca atare.

placutza mon

De la începutul anului au fost inventariate toate suporturile pentru semnalizarea monumentelor istorice deja amplasate și au fost notificați proprietarii imobilelor acolo unde aceste nu mai erau prezente conform evidențelor deținute de primărie, pentru reamplasare, acolo unde este cazul. Posibilitatea de reamplasare a unei noi plăcuțe de către Primăria Timișoara va fi analizată doar în cazul în care plăcuța de semnalizare a fost furată și contravaloarea suportului nu a putut fi recuperat și în funcție de resursele financiare disponibile. În acest caz, proprietarul trebuie să facă dovada sesizării către poliție și a respectării obligațiilor ce-i revin. Conform regulamentului propus, primăria, în colaborare cu DJCT va stabili numărul maxim de clădiri ce pot fi semnalizate anual, prioritizarea clădirilor ce urmează să fie semnalizate și se vor stabili responsabilitățile pentru realizarea conținutului de informație și a design-ului suportului care conține elementele de identificare ale monumentului. Un alt rezultat al colaborării va fi marcarea într-un sistem GIS a datelor referitoare la statutul de monument istoric al clădirilor și la cele deja semnalizare”, a informat Primăria Timișoara.

Potrivit reprezentanților instituției, Regulamentul privind semnalizarea monumentelor istorice are scopul de a proteja clădirile de patrimoniu. După ce documentul va fi aprobat, va fi reluată semnalizarea imobilelor până la evidențierea tuturor celor incluse în Lista monumentelor istorice existente în Timișoara.