Viitură istorică pe râul Timiș! Dig rupt de ape la ieșire din Lugoj!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Peste 20 de persoane și zeci de bovine au fost evacuate din calea apelor, după ce digul de protecție de la Pohalma, de pe râul Timiș, s-a rupt.

Pe râul Timiș s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.

În cursul dimineții, nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 de metri fiecare, situate la distanță de aproximativ 100 de metri) prin care apa se scurge pe terenurile agricole, fără a fi inundate localități.

Preventiv au fost evacuate cele 4 ferme din zonă, fiind duse la adăpost 22 de persoane (10 adulți și 12 copii) și 100 de bovine. De asemenea, 10 persoane s-au autoevacuat.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj. Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval, dau asigurări cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat.

Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/