Cel mai vechi teatru din ţară a fost plin în primul weekend al lunii noiembrie, când balerinele de la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Oraviţa şi ale Şcolii de balet Educa din Bucureşti au pus în scenă spectacolul coregrafic „Poveste de toamnă”.
Fetiţele coordonate de Jacqueline Bratu şi Loredana Penţa au prezentat un program foarte gustat de publicul spectator, cu momente artistice de mare fineţe, dar şi vesele şi viu colorate, datorită costumelor purtate de arlechini. Orăviţenii au venit în număr neaşteptat de mare la cea mai frumoasă poveste de toamnă din ultimii ani trăită în incinta Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”. Baletul, poate cea mai suavă formă a dansului, este marea pasiune pentru zeci de fetiţe din oraş care se dezvoltă şi cresc frumos sub îndrumarea coregrafei Loredana Penţa. „Noi facem balet de plăcere. Sunt mândră de fetele mele, ele fac totul ca un hobby, nu putem vorbi de profesionism. Facem repetiţii doar o oră pe săptămână, ceea ce e foarte puţin pentru balet”, a spus profesoara Loredana Penţa.
În cadrul spectacolului organizat cu sprijinul Primăriei Oraviţa şi al Casei de Cultură „Mihai Eminescu” au urcat pe scenă peste 60 de balerine. Marina Ghemigian a încântat şi ea cu o interpretare de excepţie la pian. „Suntem foarte fericiţi că am fost invitaţi la Oraviţa, că am avut posibilitatea să dansăm pe scena Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”. Copiii noştri au avut o experienţă nouă. Şcoala de balet Educa din Bucureşti are cam 125 de copii în fiecare an. La sfârşit de an şcolar organizăm câte un spectacol cu toţi copiii noştri. Am participat la concursuri internaţionale, anul acesta am intrat în finală şi am câştigat locul I şi locul VII la Breinten, la Ploieşti, la un concurs intenaţional, am participat cu zece dansuri unde am obţinut patru menţiuni şi şase premii. Am destul de mulţi copii care sunt la liceul de coregrafie după ce au fost pregătiţi de mine. Alţii sunt solişti la Opera Naţională. Una dintre elevele mele, Francesca Velicu, a obţinut o bursă şi are un an de studiu la Balşoi, unde e foarte apreciată”, ne-a precizat Jacqueline Bratu. „Fetele de la Bucureşti au fost minunate, dar şi fetele cercului de balet de la Oraviţa s-au descurcat de minune. Fetele de la Bucureşti sunt la un alt nivel şi s-a văzut asta. Ca prin minune, au fost neaşteptat de mulţi spectatori şi mă bucur că oamenii din Oraviţa sunt deschişi şi la astfel de evenimente. Sper să nu fie ultimul spectacol de acest gen”, a adăugat Loredana Penţa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637403378776″]
Oaspeţii din capitală s-au declarat încântaţi de locaţia în care au susţinut spectacolul. Atât micuţele balerine, cât şi coregrafa lor au vorbit în termeni laudativi despre Teatrul „Mihai Eminescu”, una dintre principalele embleme ale oraşului. „Am fost foarte încântaţi de teatru. Noi am ajuns aici pentru că, întâmplător, la televizor am văzut un reportaj cu teatrul şi am fost foarte impresionată. Am făcut un drum până la Oraviţa înainte să mă hotărăsc, să văd cu ochii mei ce se întâmplă aici. Am găsit persoane foarte calde, interesate de proiectul pe care vreau să-l demarez, şi aşa am ajuns aici”, a mărturisit coregrafa Şcolii de balet Educa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637404256693″]
Înscrierile continuă!
Părinţii care au rămas impresionaţi de ceea ce au văzut la „Postea de toamnă” de anul acesta îşi pot aduce fetiţele la cursurile de balet de la Casa de Cultură. Profesorul-coregraf Loredana Penţa spune că le aşteaptă cu braţele deschise deoarece mişcările graţioase de balet nu asigură doar o postură corectă, ci pot ajuta mai târziu reprezentantele sexului frumos să aibă picioare tonifiate şi o ţinută impecabilă. „Cu cea mai mare plăcere le aştept pe fetiţe la Casa de Cultură, în fiecare vineri şi sâmbătă sunt acolo, dar şi în timpul săptămânii, când e domnul director Sorin Chişărău, care se ocupă de înscrierea fetelor”, a precizat Loredana Penţa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637403156945″]