VIDEO/FOTO: Sat bănăţean kitschos!

Imaginea mirifică a satului bănățean, descrisă ca una de poveste de marii scriitori ai țării, s-a evaporat complet. Cel puțin asta îți lasă impresia o simplă plimbare pe Drumul Județean 571, atunci când treci prin comuna Ticvaniu Mare.

După ce au distrus în străinătate imaginea țării, țiganii au adus bani acasă și s-au apucat de treabă. Comuna Ticvaniu Mare s-a transformat în ultimii ani într-o localitate care s-a îndepărtat prea mult de imaginea tradițională a satului bănățean. Una după alta, pe marginea Drumului Județean 571, au răsărit palate țigănești în toată regula. Nu respectă vreo normă de urbanism, statul nu le poate verifica averile acelora care le-au construit, astfel că, sfidătoare, stau înălțate sub privirea oripilată a trecătorilor. Pe ici, pe colo, se mai ridică semeț și câte un drapel al Germaniei, Italiei sau Austriei. Evident, înfipte în vârful turnurilor imense. Acestea nu fac altceva decât să întregească hidosul spectacol din mijlocul satului bănățean.

Țiganii, cei mai mulți dintre ei de vârsta a treia, spun mândri că fiii lor ar lucra cinstit în străinătate, iar atunci când pot le mai și trimit bani acasă. „În ani de zile am construit casa. Cum adună copiii îmi trimit, iar eu îi plătesc pe muncitori”, a spus unul dintre bătrânii de etnie romă din localitatea Ticvani.

YouTube video

Agresivi cu trecătorii

Curioși din fire și crezând că vreun turist străin le-a călcat localitatea, câteva zeci de etnici s-au adunat imediat în jurul mașinii, în speranța că mai primesc vreun euro și de la trecători. Imediat cum au văzut camera de filmat și aparatul foto, au început să devină agresivi.

Primarul comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, spune că în comunitatea pe care o conduce aproximativ 45 la sută dintre localnici sunt de etnie romă. „Asta, dacă ne raportăm doar la Ticvaniu Mare. Dacă facem un calcul cu tot cu satele aparținătoare, procentul este mai mic. Am văzut și noi acele palate, dar la Primărie nu a existat un serviciu de urbanism”, explică edilul pentru Express de Banat.  Prin urmare, criza și lipsa de personal calificat ar putea fi o explicație în acest sens. Problema e că nu doar comuna Ticvani se află în această situație. Palatele țigănești apar răzleț în mai toate localitățile județului, fie că e vorba despre orașe, fie că e vorba despre comune sau sate.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633594953393″]

Concluziile sunt simple. Deși nerespectarea regulilor de urbanism nu este cea mai gravă problemă a județului Caraș-Severin, pe viitor, șansele de dezvoltare a agroturismului sunt ruinate. În ce-i privește pe țigani, acestora nu le rămâne altceva de făcut decât să își extindă semețele construcții pentru că nu vor prinde urmă de turist în localitatea lor. Și nici de reprezentant al Gărzii Financiare căruia să îi demonstreze că au muncit legal pentru fiecare leu investit în palate.

 

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/