MOMENT ISTORIC: Fântâna este demontată!

Reșițenii care au trecut astăzi prin Centrul Civic al Reşiţei au avut ocazia să vadă altfel una dintre cele mai renumite fântâni din țară. Părțile componente ale obiectivului au fost date jos de pe dispozitivele pe care au fost amplasate inițial.

Fântâna arteziană din centrul oraşului de pe Bârzava a fost construită în 1985 de către renumitul sculptor Constantin Lucaci, cel care și-a făcut cunoscute atât numele, cât şi operele în piatră şi oţel. Monumentul este compus din două părţi, una cu şase componente şi cealaltă dintr-un singur picior cu mai multe braţe. Nu cu mulţi ani în urmă, fântâna monumentală a fost considerată una dintre cele mai mari şi frumoase sculpturi în oţel din Europa, iar zilele acestea administraţia locală a hotărât s-o demonteze. Însă nu definitiv, ci pentru că trebuie făcute lucrările de reparaţii la dispozitivul rotativ al fântânii.

alexandru jianu

                                                                                   Alexandru Jianu

Nu este o intervenție obișnuită, sunt câteva probleme tehnice, iar muncitorii din cadrul UCMR au misiunea să le remedieze. Astfel de reparații s-au mai făcut acum ani buni, nu știu să spun cu exactitate, pentru că pe atunci nu lucram în uzină”, a spus inginerul Alexandru Jianu, coordonatorul lucrării.

În câteva zile, monumentala sculptură cu joc colorat de lumini şi fond muzical din Centrul Civic al municipiului va putea fi funcţională din nou.

Comments

  1. Petru Fuchs says:

    Fantana nu a fost CONSTRUITA SINGUR de renumitul sculptor Constantin Lucaci La executia, montarea si punerea ei in functiune, precum si garantia de buna executie au fost facute de angajatii Uzinei Constructoare de Masini Resita, unitate industriala care a lansat in premiera fabricatia primelor turbine hidraulice, hidrogeneratoare, masini electrice, echipamente hidroenergetice si metalurgice, pompe, compresoare, poduri rulante, locomotive Diesel, motoare navale si … fantana Lucaci!