[VIDEO] Ziua Națională, sărbătorită de mii de oameni la Timișoara

Astăzi s-au împlinit 100 de ani de când „Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească” proclama, la Alba Iulia, unirea cu România. 1918 a fost anul în care aspirațiile seculare ale românilor de a conviețui într-un singur stat s-au îndeplinit. Mii de oameni au participat la manifestările de Ziua Națională care au avut loc cu această ocazie și la Timișoara.

Înarmați cu steaguri, pancarte și chiar desene cu harta României, mii de oameni s-au adunat pe bulevardul Take Ionescu pentru a urmări ceremoniile militare. La ora 13.30 a avut loc o slujbă ținută de ÎPS Ioan Selejan, a fost intonat Imnul Național, iar oficialitățile au ținut discursuri. Când Eva Andreaș, prefectul județului Timiș, a prezentat discursul premierului Viorica Dăncilă s-au auzit hunduieli din public.

După ora 14.00 a avut loc parada militară propriu-zisă. Detașamente cu tehnica Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Penitenciarului Timișoara și detașamentele Direcției Poliției Locale au defilat în fața participanților. Peste 700 de oameni au fost mobilizați și au fost prezentate aproape 150 de mijloace auto.


Manifestările au continuat cu tradiționala ceremonie militară de retragere cu torțe realizată de Muzica Militară și militari ai Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ”Decebal”. Iar odată cu deschiderea Târgului de Crăciun va avea loc și un concert susținut de Alexandra Stan, Bosquito și Ștefan Bănică. Seara se va încheia cu un foc de artificii.