Peste o mie de oameni au înghețat petrecând și câte zece ore la minus 5 grade Celsius, în ploaie, la ușa Biroului Electoral Județean, iar unii chiar au văzut moartea cu ochii, în timp ce pesediștii stropeau cu șampanie victoria zdrobitoare, liberalii își ștergeau lacrimile și încercau să-și revină din șoc, în sediul PMP se calcula și iar se calcula, iar Frunzăverde primea încă un mesaj că s-a cam terminat!
Odată închise urnele și aflate rezultatele exit-pollurilor, pentru partide alegerile parlamentare 2016 s-au cam încheiat. Câștigătorii s-au pus pe sărbătorit, învinșii au început analizele. Nu la fel au stat lucrurile pentru cei implicați în procesul electoral, pentru cei peste o mie de oameni care au asigurat organizarea alegerilor în județ. Aceștia au petrecut ore bune sub cerul liber, în ploaie, la minus 5 grade Celsius, în fața Biroului Electoral Județean, pentru a preda procesele verbale, buletinele de vot și toate celelalte. Din cauza nervilor întinși la maximum, a oboselii și a frigului îndurat, a ploii mărunte și reci, în multe momente oamenii și-au pierdut calmul. Au fost îmbrânceli, între ei sau întrei ei și jandarmi, a fost nevoie de intervenția SMURD-ului pentru că mai multor persoane li s-a făcut rău și au căzut de epuizare și ger, iar alții au fost efectiv la un pas să-și piardă viața. Președintele unei secții de votare a adormit la volan în drumul spre casă și a provocat un grav accident rutier!
„Am stat 9 ore la coadă, afară în frig, ca să depunem buletinele la BEJ! Am ajuns la 00.30, am luat număr de ordine și am așteptat să fim strigați de jandarmi. Au fost îmbrânceli, țipete, jandarmii împingeau oamenii cu sacii cu buletine de vot. Înăuntru erau holuri goale, iar noi stăteam afară, în ploaie! A fost o foarte proastă organizare. La un moment dat nu s-au mai eliberat numere de ordine, s-a creat busculadă, iar jandarmii ne-au bruscat pe mai mulți dintre noi. Mie mi s-a făcut rău, am leșinat, m-au dus la salvare. O altă domnișoară a ajuns și ea în ambulanță, iar o persoană a fost transportată la spital. Spre deosebire de alegerile trecute, nu s-au asigurat nici măcar ceaiuri calde. Toată activitatea s-a desfășurat afară. Eu merg de zece ani la alegeri, dar niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva!”, a povestit o tânără implicată în procesul electoral.
O altă mărturie îi aparține Speranței Ponoran: „La ora 3.00 am ajuns cu sacii la BEJ și am reușit să-i predăm abia luni la ora 13.00. A fost o bătaie de joc la adresa a sute de oameni, printre care am fost și eu. Nu mai vreau să fac parte din corpul experților electorali niciodată, nu am fost umilită așa în viața mea. Sunt șocată, nu-mi revin și nu mă dezgheț. Au luat două persoane cu salvarea. Ne-am împins ca animalele! Nu înțeleg de ce și-au bătut joc de noi. Jandarmii s-au comportat cu noi ca și cu niște animale într-un țarc. Au dus oamenii pe brațe, li s-a făcut rău, un domn a făcut comoție, s-a învinețit și a picat pe spate. L-au dus oamenii pe mâini la ambulanță. Au chemat SMURD-ul și l-au dus la spital. Toată noaptea am stat afară. Am fost chinuită pur și simplu. Am bășici la picioare, am degerături. Ca pe niște animale ne-au tratat!”
Președinții și membrii mai multor secții de votare din Oțelu Roșu au ajuns după ora 2.00 la BEJ și când au văzut bătaia de joc de acolo au ales să revină în orașul de pe Valea Bistrei, amânând predarea buletinelor de vot, ștampilelor, proceselor verbale și tabletelor pentru ieri, după prânz. Mai grav este că, din cauza oboselii excesive, se putea ajunge la pierderi de vieți omenești. Ieri, în jurul orei 10.50, pe DN 6, între localitățile Armeniș și Teregova, președintele secției de votare din Mehadia, un bărbat în vârstă de 60 de ani, într-o curbă la stânga deosebit de periculoasă, pe fondul oboselii, a adormit la volan, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism care circula regulamentar din sens opus. „În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a patru persoane care au fost transportate la spitalul din Caransebeș pentru îngrijiri medicale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției, Cecilia Dăneț.
De ce toate astea, ne-a explicat Mihaela Șchiopu, reprezentanta Prefecturii Caraș-Severin. „Inițial era stabilită Sala Polivalentă. Prefectura împreună cu BEJ și AEP au făcut circuitul ca și înainte, să stea oamenii în Polivalentă, care era încălzită, erau automate cu ceai și cafea. La BEJ predau procesele verbale și se întorceau la Sala Polivalentă cu buletinele neutilizate și restul materialelor. În 7 decembrie, a venit o circulară de la BEC prin care se solicita ca toate materialele să fie predate la BEJ, nu în altă locație. De aici acele neplăceri. La Finanțe în hol se putea sta, numai că de pe la ora 2.00 au început să ajungă foarte mulți. De la fiecare secție trebuiau să vină câte patru persoane, asta înseamnă peste 1.000 de oameni. Era imposibil să încapă toți în holul de la Finanțe. Ne pare rău, regretăm situația creată, dar noi chiar am solicitat BEC-ului, le-am explicat celor de acolo că nu e spațiu suficient la BEJ, dar s-a insistat să respectăm aceste prevederi”, a transmis Instituția Prefectului județului Caraș-Severin.
Acum nicio explicație nu mai încălzește pe nimeni, cert este că românii trăiesc în continuare aproape zilnic umilințe crunte, chiar în țara lor!