Cel mai iubit fiu al poporului reşiţean a efectuat o fructuoasă vizită de lucru în Italia. Pogorârea lui Popa printre tinerii de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, aflaţi acolo, a fost de poveste. Din poveşti cu Deng Xiaoping, Kim Jong-il sau Nicolae Ceauşescu.
Primarul Nelu Popa ne informează pe Facebook: „În perioada 07-09 August 2016, am avut o vizită oficială în Italia, cu scopul concretizării înfrățirii cu orașul Pesaro și pentru menținerea acordului de prietenie cu Primăria din Loreto. Cu acest prilej, am avut întâlniri cu președintele Consiliului Local, Luca Bartolucci, și cu primarul orașului Loreto, Paolo Nicoletti”. Dăm o căutare pe Google să înţelegem unde a fost, totuşi, Nelu Popa şi ce mai aflăm? Că localitatea Pesaro face parte din provincia Pesaro şi Urbino şi că Luca Bartolucci este preşedintele Consiliului Local Pesaro, după ce, în 2009-2014, fusese preşedintele Consiliului Provinciei Pesaro şi Urbino. Italia are cam o sută de provincii, o provincie (precum Pesaro Urbino) este compusă din mai multe comune (precum Pesaro) şi mai multe provincii formează o regiune. Să mai spunem că Loreto se află într-o altă provincie, Ancona. Pesaro Urbino şi Ancona sunt provincii din aceeaşi regiune, Marche.
Limbajul de lemn
Relația de prietenie cu cele două orașe italiene a fost posibilă, explică Popa, datorită unui grup de tineri din Reșița, care au participat în ultimii opt ani la activități comune în Tabăra Ecumenică din Loreto, organizată anual la Centrul „Papa Ioan Paul al II-lea”, un loc de întâlnire pentru tineri de diferite confesiuni din mai multe orașe europene. „Principalul mesaj al tinerilor cu care am avut plăcerea să mă întâlnesc aici este unul de unitate, implicare socială și fraternitate, detaliază, puternic pătruns de eveniment, primarul Reşiţei. Aceleași valori le-am regăsit în discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții orașelor vizitate, care pot oferi și adevărate modele pe probleme de administrație. Primăria Reșița va încuraja și pe viitor acest tip de proiecte, care au ca obiectiv implicarea și responsabilizarea socială a tinerilor”.
Deîmpărţitul şi împărţitorul
Primarul Nelu Popa a profitat din plin de această deplasare, el trăgând învăţăminte pe care a ţinut să ni le împărtăşească. Aflăm, astfel, că şi primarul Nelu Popa a aflat ceea ce poate găsi oricine pe internet: că orașul Pesaro are 90.000 de locuitori și că dispune, în mod cu totul şi cu totul surprinzător pentru o urbe de dimensiunea Reşiţei, dar dintr-o ţară care e cu mult înaintea României, de un buget mai mare decât cel al Reşiţei. De trei ori mai mare, după cum i-a rezultat edilului nostru făcând operaţia de împărţire P:R=3, unde deîmpărţitul P = bugetul oraşului Pesaro, împărţitorul R = bugetul Primăriei Reşiţa, iar câtul = 3.
Băgatul în ceaţă
Revelaţiile lui Nelu Popa, ca urmare a acestei deschideri europene de trei zile a Reşiţei, devin însă şi mai tulburătoare. „Am fost surprins să aflu că Primăria are o mașină de serviciu, cu un singur șofer, față de șase, câți are Primăria Reșița“, povesteşte uluit Popa (fără a ne spune câţi litri de motorină şi-a alocat primarul italian pe unica maşină de serviciu), precizând apoi că „diferențele între cele două orașe partenere nu se opresc aici (între care oraşe, Reşiţa şi Pesaro sau Reşiţa şi Loreto? – n.a.). Paolo Nicoletti nu este doar primarul orașului Loreto, fiind în paralel angajat al unei bănci, iar indemnizația de primar este de doar 700 de euro. Situația sa nu este una singulară în Italia, primarii orașelor sub 100.000 de locuitori își pot continua activitatea profesională în paralel cu îndeplinirea obligațiilor impuse de funcția de demnitate publică în care au fost aleși”. Dacă a ţinut să ne spună că Pesaro are 90.000 de locuitori, Nelu Popa fie a omis cu bună ştiinţă, fie italiana italienilor nu ţine ritmul cu italiana specialistului în paste Monte Banato, că Loreto are vreo 12.000 de locuitori, deci este cam de dimensiunea Oraviţei, nu a Reşiţei! Nici nu a trebuit să mergem până acolo ca să aflăm asta.
Şi totuşi, care să fie morala constatărilor făcute de Nelu Popa, cu indemnizaţia primarului din Loreto şi cu dreptul acestuia de a munci şi în zona privată, ce ţine strict de legislaţia italiană? Primarul Reşiţei a uitat să spună. Şi-i oferim circumstanţe atenuante. Nelu Popa este primar de prea puţin timp, momentan el doar culege informaţii, una mai relevantă ca alta. Pentru analizarea acestora are în faţă patru ani de mandat şi, cu voia noastră, a alegătorilor săi, apoi încă patru ani, pentru că vrem neapărat să-l vedem cum va aplica noile sale experienţe europene întru edificarea unei Reşiţe moderne, pe care Nelu Popa o deschide acum lumii.
Baie de mulţime scandând „Popa”. La comandă!
Alte detalii despre vizita oficială efectuată de primarul Reşiţei am aflat de la preotul profesor Nicolae Chiosa, fără de care legătura cu italienii nu ar fi existat. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleţ cu explicaţia: „Aşa l-au întâmpinat tinerii pe primarul Reşiţei, Popa Ioan, cu mulţumire şi apreciere pentru efortul de a veni la Centro Giovanni Paolo II. Astfel, gândul de a duce mai departe proiectul de înfrăţire dintre Loreto, Pesaro şi Reşiţa a fost primit cu aplauze şi urale”. Soţul consilierei locale PNL Mădălina Chiosa, prezentă alături de Nelu Popa în Italia, a uitat să pomenească şi de scandări. Şi cum s-a ajuns la ele. Unul dintre puţinii (după voce) seniori aflaţi la Loreto alături de cei 50 de elevi de la „Traian Lalescu”, odată ce primarul a făcut primii paşi în Centrul „Giovanni Paolo II”, a dat comanda către grupul de elevi: „Şi acuma, când eu strig Ioan, voi strigaţi Popa! Ioan!” „Popa!” „Ioan!” „Popa!” „Ioan!” „Popa!” Scandări reluate apoi după acelaşi scenariu, înc-o dată de trei ori, ca să-l ungă bine la suflet pe Nelu Popa.
Asemănări întâmplătoare, omise cu binecuvântare!
Ca să nu rămâneţi în ceaţă totală după periplul italian al primarului Nelu Popa şi ca să înţelegeţi contextul vizitei oficiale de lucru, vă prezentăm o ştire găsită pe internet. Aparţine Radio Reşiţa, este datată august 2013 şi am preluat-o cu copy-paste: „Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu purtarea de grijă a preaonoratului părinte Petru Berbentia, protopopul Reşiţei, şi cu sprijinul direcţiunii Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din municipiul de pe Bârzava, la Loreto în Italia a avut loc cea de-a cincea ediţie a taberei ecumenice “Da Eurhope A Eurhome” care s-a desfăşurat în Centrul Giovanni Paolo II, a informat pr. prof. Nicolae Chiosa. Grupul de 50 de elevi CNTL-işti, a ajuns acasa după o experienţă ecumenică de aproape două săptămâni. Marţi, 13 august, elevii CNTL-işti aflaţi în tabără s-au bucurat de vizita primarului urbei de pe Bârzava, Mihai Stepanescu, care, după ce a luat parte la activităţile desfăşurate în centru alături de tineri, s-a întâlnit cu Paolo Nicoletti, primarul oraşului Loreto, pentru a demara procesul de finalizare al tratatului de prietenie dintre cele două oraşe europene.”