VIDEO: Lacuri fără apă: Gozna vs. Secu

Un cititor ne-a reamintit faptul că și barajul Secu a oferit o priveliște asemănătoare cu cea de la Văliug în urmă cu 11 ani, când nu mai exista deloc apă în lac.

Din cauza secetei dintr-o iarnă, câţiva reşiţeni au surprins imagini cu lacul Secu aproape secat, imagini ce se pot găsi și acum pe youtube. La fel ca și lacul Gozna, lacul Secu a ajuns fără apă, în schimb cu mult mâl, scoici și ruine. Acum însă nu se mai pune problema ca lacul Secu să fie secat, fiind plin cu apa și peștii din Gozna.

În 2001 din barajul de la Secu nu mai rămăsese decât un firicel de râu. Au fost găsite scoici printre mâlul în care se afundau până la gleznă cei trei cărășeni care au filmat lacul. Ruinele unor sălașe și a cantonului pădurarului sunt păstrate sub apele lacului, iar pe mijloc este urma rambleului şinei de cale ferată pe care se presupune că se duceau lemne spre uzină.

Legendele în jurul ruinelor din adâncurile lacului Secu sunt nenumărate. Se zvonea că ar exista şi o biserică îngropată în nisipul de pe fundul barajului, iar din ea nu a mai rămas la suprafaţă decât curecea. Mulţi spun că lacul ar fi vrăjit pentru că a “înecat” un cătun. Pescarii povestesc întâmplări fabuloase. Se pare că adeseori cei care treceau lacul cu barca aveau de-a face cu o experienţă supranaturală: apele deveneau brusc transparente şi două imagini se desluşeau, aievea, sub valuri: casa pădurarului şi bisericuţa din lemn, aşa cum arătau ele când satul exista. Însă aceste întâmplări au rămas la stadiul de legende, ruinele locuinţei pădurarului se vâd încă, dar nici urmă de bisericuţă.

Imaginea lacului Secu din urmă cu peste un deceniu a fost o întâmplare nefericită din cauza secetei. Lacul Văliug însă arată astăzi aşa în mod intenționat, ca urmare a cererii adresate de TMK Reșița către CEZ România. Cum lacul este aproape secat, au fost deja demarate lucrările de reabilitare a măștii metalice care asigură impermeabilitatea barajului la infiltrații.

Video: youtube.com

Comments

  1. Adrian says:

    Deci … nici urma de biserica.
    Ce le place oamenilor sa faca din orice un caz deosebit.
    Bine macar ca s-au spulberat multe legende cu ocazia asta.