VIDEO Cimitirul primilor coloniști șvabi din Dudeștii Noi, descoperit de specialiștii Muzeului Național al Banatului

Specialiștii de la Muzeul Național al Banatului au descoperit cimitirul primilor coloniști șvabi din localitatea Dudeștii Noi, județul Timiș. În cadrul cercetărilor, începute în urmă cu o lună, au fost descoperite peste 100 de morminte, aflate pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați.

„Potrivit estimărilor, este vorba de osemintele șvabilor ajunși în zonă în anul 1.746, de Johann Oswald. Aceștia au fost cei care au realizat primele lucrări de asanare pentru câștigarea terenului agricol din zona respectivă. Datorită climatului în care a lucrat, unul umed, majoritatea s-a infectat cu leptospiroză și a decedat. Cimitirul a fost dat uitării odată cu înființarea cimitirului actual, ca atare nu apare nici pe primele ridicări topografice militare, realizate de către austrieci.”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Arheologii estimează că, în funcție de condițiile meteorologice, cercetarea preventivă va mai dura cel puțin două săptămâni, iar cimitirul s-ar putea întinde pe o suprafață totală de 500 metri pătrați. Osemintele vor fi aduse la muzeu, curățate, documentate, analizate, se vor extrage probe pentru analize ADN, după care se va propune reîngroparea acestora.