VIDEO. Bogăție pe spatele arborilor seculari din Parcul Național Semenic. Pădurea e mutilată fără milă!

Pentru că nu sunt luate în seamă, ONG-urile de mediu au început să facă propriile investigații despre tăierile ilegale. Un studiu Agent Green arată că în parcul din Munții Semenicului arbori vechi de sute de ani sunt tăiați fără milă, sub ochii celor care exploatează aria naturală.

Potrivit Agent Green, în ultimii 6 ani Romsilva a dus o politică de exploatare agresivă în Parcul Național Semenic. Între 2009-2014 în acest parc cel puțin 390.000 de metri cubi de lemn au fost exploatați din care Romsilva a încasat cel puțin 8,14 milioane euro.

YouTube video

Filmul ONG-ului arată cum arbori din pădure de fag ce a crescut în sute de ani în Parcul National Semenic sunt transportați la o fabrica din Bănia, județul Caraș-Severin. Zeci de tiruri încărcate cu cherestea aburită pleacă lunar din Bănia la portul Constanta și de aici mai departe în Siria. Rumegușul din acești copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebeș. Kronospan, o companie austriacă, este liderul mondial în producția de panouri din lemn.

“Este jenant cum arbori seculari dintr-un parc național ajung niște produse primare de export. România nu câștiga mai nimic și exporta locuri de muncă, nu doar lemn”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

expresb 1000x100

Cum se apără conducerea Parcului?

Sorinel Tudorescu, cel care urmărește aplicarea legii în Parcul Național Semenic spune că nu este alarmant ceea ce semnalează Agent Green. Asta mai ales că politica parcului este de reîmpădurire, iar arborii secularii cresc înapoi în … sute de ani. În plus, acesta susține că zona vizată de Agent Green este la marginea parcului.

“S-a exploatat masă lemnoasă, dar nu din Parcul Național Semenic Cheile Carașului și cu atât mai mult nu din rezervația naturală Izvoarele Nerei, care nu este exploatată antropic. Materialul lemnos provine din vecinătatea parcului, iar masa lemnoasă a fost scoasă la licitație în urma unor licitații organizate de Direcția Silvică. Conform procedurilor legale, s-a încheiat un contract de administrare, iar operatorul, după ce exploatează masa lemnoasă mai departe cu masa lemnoasă face ce dorește: o exportă, face cherestea din ce am văzut în material și depinde de contractele pe care le face, a spus directorul Parcului, Sorinel Tudorescu.

“Arborii pot fi seculari, dar asta nu înseamnă că nu pot fi exploatați având în vedere că se respectă regimul silvic, adică se merge pe principiul continuității pădurii, adică se extrag periodic, o dată la 10 ani arborii vătămați, afectați de boli sau dăunători și ulterior se asigură regenerarea, urmând ca peste 60-70 de ani să vină următorul arboret care va ajunge și el la 120 de ani și va deveni și el secular. Asta nu înseamnă că nu pot fi exploatați. Sunt chestiuni tehnice pe care silvicultorii le respectă. Aceste păduri, din Caraș-Severin, dacă nu erau gospodărite bine de silvicultori nu arătau așa, a adăugat Tudoresc. În concluzie, directorul parcului nu se alarmează, ci este doar de părere că astfel de ONG-uri  “doresc bani, dar nu de pe seama pădurii, ci doresc să conservăm România!”

Comments

 1. sandu says:

  Saracu Director ce naiba el traieste intr-o cutie de conserve si respira hidrogen sulfurat! Mai oameni buni asta-i platit cu bani din exploatarea padurilor si are si spate tare: nas primar de municipiu, frate sef la politia timis

 2. Paduri says:

  Asadar dormiti linisti pentru ca toti -“arborii vătămați, afectați de boli sau dăunători”- au fost dati la export. Padurea a fost salvata de uscaturi. Povesti gen Frumoasa din padurea adormita.

 3. alexandru nemoianu says:

  Este timpul ca acesti pirati ai aurului verde sa fie aruncati dupa gratii.Atrag atentia asupra crimelor ecologice savarsite in parcul national Nera,in hotarul satului Borlovenii Vechi,comuna Prigor,de catre fratii Mitocaru.Acesti indivizi macelaresc zona de peste treizeci de ani.Este vremea sa fie opriti.

 4. Florian Nedelcu says:

  In toata lumea asta rezervatiile naturale si parcurile naturale sint ocrotite prinlegi foarte severe sichiar se aplica aceste legi. La noi ,chiar daca sint legi nu se aplica sau se aplica numai in favoarea unora. Toti spun “legea este intetpretativs” adica lasa porti de eludarea lor. Eu locuiesc in Alexandria, zona de cimpie, dar sint un iubitot si admirator al naturii. Am avut posibilitatea sa colind tars dr la un capat la altul si inainte si dupa ’89. Ma doare inima cindcvad muntii dezgoliti si zone intinse cu cioturi de copaci acolo unde erau niste codrii impunatori. Ce pot sa spun eu copiilor mei: stiti aici au fost cindvafabrici de oxigen si de splendoare!

 5. Robert says:

  romani imputiti si spurcati…ce sa ceri unei natii de animale ca asta? Adunatura de erori genetice, anomaliilor ce sunteti. Un popor mai nemernic, barbar si primitiv ca romanii nu exista in Europa…as vrea ca tari precum China, Rusia sau SUA sa arunce o bomba atomica si extermine natia asta ordinara de pe Glob…in afara de burtihanul si de bautura nimic nu va mai pasa si v-ati vinde mama pentru o bere. Degeaba suntem in Uniunea Europeana daca gandim si ne comportam ca africanii. De asta e si tara asta unde este, de ati crapa de foame si de sete mult mai rau, va meritati soarta popor de betivi si prostalai ce sunteti. Romanii sunt o natie inferioara de javre ingrate…ultimii oameni din Europa. Dereglati mintal si fara constiinta, o natie care s-ar omori intre ei pentru o tuica. Blestemat fie poporul roman si sa crape in chinuri,sunteti nuli in ochii mei. Daca o natie de oameni normali, sanatosi si intregi la minte, cum sunt ceilalti europeni ar popula Rrromania, potentialul turistic al tarii acestea ar fi valorificat la maxim, am strange o groaza din turism si am avea un brand de tara de invidiat. Dar nu, idiotii de romani cu doi neuroni disfunctionali in cap imbibati in bautura trebuie sa omoare si sa distruga tot pentru bani. Meritati exterminati ca tiganii, musulmanii si alte natii spurcate cu care va asemanati. Cand veti muri de foame in secete oribile ca cei din Somalia sa nu cereti ajutor de la ONU, meritati sa vi se intample tot ce este mai rau jeguri ce sunteti.

 6. Dan says:

  de ar crapa si ar omorati dracului toti romanii…natie de spurcati, schizofrenici, oligofreni si turbati.

 7. sandu says:

  Al Nemoianu vrem mai multe detalii despre taierile din zona prigor, firma mitocaru, etc

 8. Vladimir says:

  Robert , văd că scrii în limba română, corect gramatical dar ca text e o mizerie ! Păi tu ești român ? Păi cum vine asta ? Te blestemi singur ?
  Dacă deții secretul mobilizării la o luptă contra acestor jefuitori și criminali de păduri, cum mi-o doresc, ba chiar eu i-aș executa cum i-aș prinde pe ăia, acolo pe loc, în munte… de ce nu o faci?
  Așadar mai ușor pe scări cu insultele și generalizarea!

 9. Marmana says:

  Robert te-ai facut de Cacat….INFECT!