Inginerie marca Adrian Chebuțiu: fier vechi supraevaluat de 1.168 de ori!

Procurorii anticorupţie au explicat în cel mai mic detaliu activitatea infracţională a inculpaţilor Chebuţiu, Preda şi Baaklini în afacerea penală în care a fost băgată uzina reşiţeană.

UCMR avea pe stoc marfă degradată şi uzată, nefuncţională şi putând fi valorificată doar ca materiale refolosibile. E vorba despre patru motoare navale şi două generatoare. Valoarea lor pe piaţa fierului vechi era de 213.890 euro! Baaklini şi Chebuţiu au convenit SC Libarom Agri SRL, firma libanezului, să le cumpere pentru suma totală de 250 milioane euro + TVA, adică la un preţ de 1.168 de ori valoarea reală. „Pentru a oferi o justificare plauzibilă unei diferenţe de valoare atât de mari, în circuit au fost introduse alte două societăţi comerciale: SC Mike Trading & Investment SRL şi SC Beta Trading & Investment SRL, care, prin contractele încheiate cu SC UCM Reşiţa SA, urmau să completeze furnitura cu: o listă de piese şi componente necesare punerii în funcţiune a motoarelor, cărţi tehnice pentru motoarele respective, iar SC Mike Trading & Investment SRL urma să încaseze un comision în valoare de 100 milioane Euro + TVA pentru găsirea clientului şi desfăşurarea unor activităţi de comisionariat. În realitate, SC Mike Trading & Investment SRL nu a prestat nicio activitate concretă contra sumei de 100 milioane euro + TVA, pe care a facturat-o către SC UCM Reşiţa. SC Beta Trading & Investment SRL nu a prestat, în fapt, nicio activitate concretă şi nu a furnizat absolut nimic în contul sumei de 145 milioane euro + TVA, facturate şi acceptate ca atare de SC UCM Reşiţa SA”, au precizat procurorii DNA.

Componentele necesare punerii în funcţiune a motoarelor vândute de uzina reşiţeană nu au existat vreodată, cum nu au existat nici cărţile şi instrucţiunile tehnice. În acest fel a fost încărcată nejustificat valoarea contractului dintre SC Libarom Agri SRL şi SC UCM Reşiţa SA cu suma de 245.000.000 Euro + TVA, sumă absolut fictivă! Din tot circuitul financiar nu a fost plătită efectiv decât suma de aproximativ 5 milioane euro (fără TVA) de către SC Libarom Agri SRL către SC UCM Reşiţa SA. Chiar şi această sumă este enormă, faţă de valoarea reală a mărfurilor: 213.890 euro. În baza facturii emise pentru suma totală de 250.000.000 euro + TVA, Baaklini a solicitat restituirea de la bugetul de stat a TVA, adică 60 de milioane de euro.

Concluziile DNA sunt foarte clare: „Inculpatul Chebuţiu, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC UCM Reşiţa SA, era unica persoană ce avea dreptul să semneze cele patru contracte, alcătuind în ansamblul lor operaţiunea frauduloasă. Chebuţiu a semnat contractele respective, având clar reprezentarea că marfa pe care o va livra efectiv pentru suma de 250.000.000 Euro + TVA este o marfă uzată, degradată, nefuncţională, inaptă să realizeze obiectul contractului cu SC Libarom Agri SRL. Pe parcursul întregii operaţiuni, inculpatul Chebuţiu a răspuns tuturor solicitărilor inculpatului Baaklini pentru modificarea, transformarea, adaptarea contractului iniţial, prin încheierea de acte adiţionale şi anexe, trimiţându-l pe inculpatul Preda la sediul SC Libarom Agri SRL, în repetate rânduri, cu ştampila societăţii, pentru a realiza actele respective. Inculpatul Preda, în calitate de director executiv al SC UCM Reşiţa SA, este persoana care a întocmit, a redactat efectiv cele patru contracte în discuţie şi a dispus personal facturarea/acceptarea pentru sumele aferente acestora, cu toate că era conştient de caracterul pur fictiv al prestaţiilor contractuale. Preda nu a transmis, pentru a fi înregistrat în registrul de intrări-ieşiri al unităţii, decât contractul încheiat cu SC Libarom Agri SRL. La solicitarea inculpatului Baaklini, cu ştiinţa şi acceptul inculpatului Chebuţiu, inculpatul Preda a întocmit o adresă către ANCEX, prin care a statuat în mod nereal că marfa livrată de SC UCM Reşiţa SA către SC Libarom Agri SRL urma să fie folosită în Republica Guineea pentru producerea curentului electric pentru populaţie”.