Vid legislativ semnalat de primarul Luca Mălăiescu! Fără buget se fac achiziții pentru amenajarea centrelor de vaccinare

Primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu spune că această urgență de amenajare a centrelor de vaccinare obligă primăriile să acționeze la limita legii.

Dacă în condiții normale, până la aprobarea bugetului pe anul în curs, primăriile pot plăti facturi doar emise până la 31 decembrie a anului precedent, iată că acum primăriile sunt obligate să facă achiziții deși bugetul 2021 nu a fost aprobat, spune Luca Mălăiescu.

Este un vid legislativ care pune primăriile în situația de a încălca legea pentru că neavând bugetul aprobat noi nu putem face achiziții, putem doar să facem plăți restante în baza a 1/12 părți din bugetul pe anul trecut. În aceste condiții m-am consultat cu domnul prefect și în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență am decis că baza legală pentru achiziții este Ordonanța 3 din 2021 și ordinul pe care l-am primit de la Ministerul Sănătății. Noi am alocat 50.000 de lei pentru achiziția de materiale sanitare și amenajarea a două centre în sala de sport de la Generală nr 1 pentru populație, care vor fi deschise pe finalul săptămânii viitoare”, ne-a declarat primarul Luca Mălăiescu.

Edilul ne-a mai specificat că materialele, ce vor fi achiziționate, constând în soluții dezinfectante, mănuși, seringi, halate, etc. vor ajunge doar pentru prima lună, sperând ca în lunile viitoare Guvernul să ajute financiar primăriile.

publicitate ziar expresb 1000x100

La Oțelu Roșu ar putea fi vaccinați, în prima lună, 2000 de cetățeni, însă populația care ar putea solicita vaccinarea în lunile următoare se ridică la 12.000 de persoane dacă se iau în calcul 6000 de oțelari și încă aproximativ 6000 de locuitori ai Văii Bistrei.