Victorie de etapă pentru patronii sălilor de sport, în instanță, după ce au contestat stoparea activității în localitățile cu rata de infectare peste 4 la mia de locuitori

Smartfit Timișoara a atacat în instanță Hotărârea de Guvern care a blocat activitatea sportivă în zeci de localități din țară și a obținut anularea suspendării impuse de Executiv în primă instanță, la Curtea de Apel Timișoara.

Centrele de sănătate și sălile de sport au fost închise discriminatoriu față de alți operatori economici care desfășoară activitate în spații închise, cum ar fi saloanele de cosmetică sau frizeriile și fără o analiză de risc punctuală, spune operatorul de fitness care a deschis acțiunea împotriva Guvernului în instanță.

Avocații au invocat încălcarea unor prevederi din Constituția României, cum ar fi restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale, dar și din Legea 55/2020, Legea 136/2020 și norme de tehnică legislativă. Procesul merge mai departe la Curtea Supremă.

„Salut cu apreciere activitatea completului de judecată din cadrul Curții de Apel Timișoara deoarece a gestionat foarte profesionist și echilibrat dosarul, a acordat termene scurte de judecată, punând astfel în valoare dispozițiile legii contenciosului administrativ. Nutresc speranța că şi Înalta Curte de Casație şi Justiție va da dovadă de aceeaşi rapididate în soluționare şi înțelegere corectă şi justă a cauzei când va pronunța soluția definitivă urmare a căreia se vor putea redeschide sălile de fitness.”, a spus avocatul Paul Ciucur, reprezentantul Smartfit.

La dosar au fost cerute de la DSP și Ministerul Sănătății situații care să demonstreze dacă au existat focare de Covid-19 la sălile de sport din județ sau din țară, iar respectivele instituții au răspuns că nu au existat și nu au fost efectuate anchete epidemiologice.

„Trăim vremuri foarte tulburi în care este nevoie de intervenția instanțelor pentru a putea face sport, un drept fundamental al oricărui om. Am arătat de sute de ori că mișcarea fizică este un aliat în lupta împotriva virusului, dar am fost închiși abuziv din nou și din nou până când operatorii de fitness au ajuns în pragul epuizării mentale și financiare, iar clienții stau acasă cu sănătatea șubrezită.”, a spus Cosmin Șorban, acționar majoritar Smartfit.

În instanță, Smartfit a solicitat, în contradictoriu cu Guvernul României, anularea parțială a HG nr. 348/25.03.2021, în ceea ce privește pct. 4 referitor la art. 10 punctele 1^1 și 1^2 din Anexa nr. 3 la HG nr. 293/10.03.2021, prin care se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori.