Timișorenii vor avea în continuare apă caldă și căldură de la sistemul centralizat, dă asigurări viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău. Intenția autorităților locale este să încheie un contract pe termen lung cu E.ON Gaz.
„Nu se oprește căldura de mâine (n.r, marți). Intenția este să încheiem un contract pe termen lung de furnizare cu E.ON, dar noi avem foarte multe datorii și angajamente luate de primărie în anii anteriori, care nu s-au respectat. Ca urmare a acelor promisiuni, furnizorii nu mai au încredere nici în noi, nici în societate. Am deblocat relația cu Complexul Energetic Oltenia, suntem în lucru să mai primim și de la alți furnizori și să ne creștem stocurile.”, a declarat Ruben Lațcău pentru expressdebanat.ro.
Cifrele oficiale indică faptul că în Timișoara mai sunt 50.000 de apartamente în sistemul centralizat de termoficare plus spitalele și școlile primăriei.
Dominic Fritz anunța că în 2020, primăria a plătit pentru compania de termoficare 82 de milioane de lei. Spre comparație, „dotările și echipamentele pentru spitalele timișorene ne-au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu 82 de milioane de lei am fi putut dubla volumul de achiziții de dotări și echipamente pentru spitale. Sau am fi putut construi o sală polivalentă cu 5.000 de locuri. Sau 20.000 metri pătrați de locuințe pentru Timișoara. Puteam moderniza complet fie Iosefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi acești bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale Colterm.”, a precizat Fritz.
Edilul Timișoarei spune că a demarat discuții cu Banca Mondială, cu furnizorii și creditorii Colterm, cu ANAF și cu mai mulți specialiști financiari pentru redresarea companiei.
Precizările Colterm
Conducerea companiei spune că aprovizionarea cu cărbune se realizează în fiecare zi.
„Colterm are, de câțiva ani, o situație economică grea. Există datorii istorice la care se adaugă penalitățile acumulate în toți acești ani. Din acest motiv furnizorii doresc garanții suplimentare că își vor primi banii pentru materia primă. Ne referim, în primul rând, la plata în avans solicitată de către furnizorul de gaz. În prezent, suntem în discuții avansate cu furnizorul de gaz, pentru încheierea unui contract pe toată perioada sezonului de furnizare. În sprijinul demersului nostru a venit și executivul Primăriei Timișoara. De asemenea, referitor la cantitatea de cărbune (o altă materie primă folosită de COLTERM în procesul de producție), aprovizionarea se realizează în fiecare zi, de aceea nu putem vorbi de stocuri pe luni de zile.”, au precizat cei de la Colterm.
CITEȘTE ȘI: Timișorenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură începând de marți! Autoritățile caută soluții