Sistemul informațional geografic (GIS), cartografierea digitală a infrastructurii edilitare ar urma să fie actualizată în următorii doi ani, potrivit anunțului viceprimarului. Practic, acest sistem cuprinde dezvoltările imobiliare, modificările de rețele făcute de privați și situația exactă a rețelelor publice, explică Ruben Lațcău.
Potrivit tânărului viceprimar, faptul că acest instrument nu a fost pus la punct a dus la blocarea unor șantiere deschise în Timișoara.
„Unul dintre motivele pentru care primăria a ajuns adesea în situația în care să spargă străzi și să înceapă șantiere fără să știe exact ce rețele va întâlni este faptul că nu avem un GIS pus la punct. De aici situația că dăm drumul la șantier și ulterior descoperim că avem niște stâlpi de mutat – vezi Alexandrescu. Banca de Date Urbane, cum este cunoscut departamentul din primărie, a fost în ultimii ani un departament văduvit adesea de resurse și expertiză. Colaborarea dintre acest departament și restul direcțiilor tehnice a fost și ea cel puțin deficitară. GIS-ul, care e de fapt cartografierea digitală a infrastructurii edilitare, ar trebui să fie unealta pe care toți cei ce lucrează la Tehnic și Dezvoltare să o folosească zilnic. Precum este calculatorul pentru contabil sau pixul pentru primar.”, a explicat Ruben Lațcău.
Discuțiile pentru refacerea GIS-ului au fost purtate cu specialiștii Facultății de Geografie și cei din Comunitatea GIS.
„Obiectivul este ca în doi ani să actualizăm acest instrument și să îl democratizăm. Să fie deschis și disponibil în regim de date deschise pentru toți timișorenii. Primul pas l-am făcut azi (n.r, joi), oferind acces Comunității GIS și Facultății de Geografie la acest instrument. Știu că e doar un mic pas pentru oraș și îmi repugnă să vorbesc public despre intenții ce nu s-au materializat încă, dar este un pas uriaș pentru colaborarea deschisă dintre funcționari și societatea civilă. La anul, acest plan își va face loc pe lista de investiții și vom începe să punem în fapte ceea ce azi doar am planificat. Pas cu pas, cum zicea un clasic.”, a mai spus Lațcău.