Viceprimarul Ruben Lațcău anunță un „record de investiții” în primele șapte luni ale acestui an, la Timișoara

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a anunțat că în primele șapte luni ale acestui an s-a înregistrat un „record de investiții” în capitala Banatului. Pentru anul viitor, municipalitatea timișoreană își propune ca țintă 50% absorbție pe fonduri europene.

Viceprimarul Timișoarei s-a lăudat astăzi, pe Facebook, că în doar jumătate de an, în capitala Banatului s-a reușit să se investească mai mult decât s-a investit în oricare din ultimii patru ani, pe o perioadă de 12 luni.

Record de investiții între 1 ianuarie – 1 august în 2021. (…) Asta nu înseamnă sume promise pe principiul “lucrați voi, că rezolvăm după cu banii”, ci vorbim despre bani facturați și plătiți către constructori și proiectanți pentru lucrările realizate. Avem de asemenea record pe investiții prin Fonduri Europene nerambursabile (FEN). Este vorba de 49 de milioane de lei. Ultima oară când s-au băgat aproape la fel de mulți bani în oraș a fost în prima parte a lui 2016, înainte de alegerile locale. Execuția bugetară de atunci a văzut două mari proiecte pe fonduri europene, respectiv amenajarea malului Bega și lucrările de pietonalizare din centru.”, a detaliat Ruben Lațcău.

De asemenea, viceprimarul Timișoarei a precizat faptul că municipalitatea și-a propus să atingă o rată de absorbție de 15% până la finalul anului, iar pentru anul 2022 ținta este de 50% absorbție pe fonduri europene.

Ca procent de absorbție din suma contractată, am ajuns de la 0.2% (septembrie 2020) la 8% și vrem să atingem 15% până la finalul acestui an. Nu e dificil să semnezi hârtii și să le muți dintr-o parte în alta, ci mai greu este să te asiguri că fiecare proiect pe care am contractat aceste fonduri merge înainte. Am rămas în urmă comparativ cu alte orașe și dacă lucrurile nu se mișcă, vom pierde banii pe exercițiul financiar actual – trebuie să facem mult mai mult. Pentru 2022 avem ca țintă 50% absorbție pe fonduri europene. Proiectele pe FEN sunt proiecte ale modernizării și înfrumusețării orașului în zonele cele mai importante: mobilitate, verde, digital. Sunt bani bine investiți, atent verificați și unul din cele mai importante avantaje din aderarea noastră la Uniunea Europeană. Cu cât absorbim mai mult, cu atât putem investi mai mult, cu atât putem face mai mult ca să ne transformăm viziunea în realitate: o Timișoara europeană, metropolitană, modernă și cu cartiere revitalizate.”, a explicat Ruben Lațcău.

statistici investitii