Primesc fermierii bani în avans de la APIA? Dumitru Rujan explică!

Deputatul Dumitru Rujan salută decizia Comisiei Europene prin care fermierii vor putea să primească subvenții de peste un miliard de euro și plățile în avans!

Cea mai recentă decizie adoptată de Comisia Europeană permite ca avansul la subvențiile APIA să fie plătit mai devreme fermierilor și în cuantum mai mare. Astfel, fermierii afectați de criza COVID-19 și de impactul condițiilor meteorologice vor fi sprijiniți printr-un flux de capital. Măsura le va permite statelor membre să le plătească fermierilor sprijin pentru venit și să aplice anumite scheme de dezvoltare rurală cu un nivel mai ridicat al avansurilor, de până la 70% (creștere față de 50%) în cazul plăților directe, respectiv 85% (față de 75%) în cazul plăților pentru dezvoltare rurală. Plățile se pot face după finalizarea controalelor și a verificărilor și începând cu 16 octombrie 2021 în cazul plăților directe. În urma deciziei CE, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că va demara luni, 18 octombrie 2021, campania de plată a avansului din subvenții pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021. Agenția de Plăți arată că statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013”, precizează deputatul Dumitru Rujan.

Controalele în teren vor trebui finalizate până în 15 octombrie ca APIA să poată efentua plata în avans către toate persoanele eligibile. Planurile Comisiei Europene sunt mari: să acorde peste un miliard de euro până în 30 octombrie 2021 pe schemele  finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.