Liberalii din Consiliul Local Timișoara așteaptă să vadă hotărârea primarului Dominic Fritz cu privire la majorarea prețului gigacaloriei, înainte de a lua o decizie cu privire la poziționarea la vot. Viceprimarul PNL Cosmin Tabără consideră tardivă măsura intrării în insolvență a companiei de termoficare și spune că va cere detalii conducerii Colterm cu privire la modul de calcul a prețului gigacaloriei produsă de gaz, respectiv de cărbune.
Consilierii PNL vor să afle de la primarul Dominic Fritz planul, proiectul și motivațiile care stau la baza unei eventuale majorări de preț pentru căldură și apă caldă, precum și planul de redresare a companiei Colterm.
„Problema Colterm e una exclusivă a administrației USRPLUS pentru că ei și-au asumat-o. Nu am încercat să intervenim din cauza faptului că timp de 8 ani liberalii au condus și a fost unul dintre motivele pentru care timișorenii au votat într-o proporție mare USR: să rezolve problema Colterm. Voi solicita în scris conducerii Colterm să ne explice într-un calcul matematic care este prețul gigacaloriei produse cu gaz, care este prețul gigacaloriei produse cu cărbune pentru că ne interesează foarte mult care ar fi costul cărbunelui și a gigacaloriei pe bază de cărbune, chiar dacă există acea obligație de a lua acele certificate de CO2. Eu cred că în situația actuală s-ar putea ca folosirea cărbunelui să fie mai ieftină decât gazul și atunci avem o problemă pentru că nu cred că există un stoc de cărbune la Colterm și trebuie să vedem ce se face în acest sens.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.
Cât despre insolvența Colterm, Cosmin Tabără spune că dacă va fi bine gândită ar putea salva compania.
„Părerea mea e că este puțin tardivă solicitarea intrării Colterm în insolvență. Noi ne-am exprimat în birouri mai mult, nu public, s-a încercat cu acel concordat încă din ianuarie, a fost prima reformă la Colterm, care a fost un eșec total încă de la început. Ulterior nu a fost prezentat un plan concret despre restructurarea Colterm și nici nu cred că s-a întreprins ceva în timpul anului. Mai mult a fost o bătălie în consiliul de administrație, decât retehnologizarea Colterm, o luptă de a elimina mai multe persoane din cadrul Colterm. Cred că a fost un an pierdut, dar e bine că se încearcă o strategie pentru Colterm. Eu sper că este o soluție de bun augur. Foarte important e să se gândească la salvarea acestei societăți nu să ajungă în pragul falimentului pentru că este o societate care este obligatoriu să continue să dea căldură Timișoarei, mai ales că există aproape 50.000 de contracte. Sunt spitale, școli care trebuie să primească agentul termic.”, a explicat liberalul.
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Premiera teatrului reșițean, jucată în serile de joi și vineri, spune o poveste banală însă cu ramificații profunde pentru fiecare dintre noi. Regizorul Mark Cristopher Demeter își amintește propria-i...
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281