Viceprimarul Crina trebuie badijonat. Poate aşa îi trece!

A badijona (DEX 2009) 1. A unge o parte bolnavă a corpului cu o soluție medicamentoasă. ♦ A unge trunchiul unui arbore cu o soluție specială pentru a distruge insectele și ouăle lor. 2.  A unge suprafața unei șosele asfaltate cu o soluție impermeabilă.

Ca urmare a articolului Video. Reşiţa se cârpeşte prin tehnologii de ultimă oră!” , viceprimarul a trimis ziarului nostru o replică, publicată integral (Drept la replică”). În loc să fi înţeles ceva din semnalul de alarmă tras de noi, Crina ripostează cu precizarea că „lucrările sunt executate de o societate privată, NU de Primăria Reșița“, de parcă NU Primăria Reşiţa ar plăti aceste lucrări! BA DA, domnule Crina, cetăţenii Reşiţei, prin Primăria pe care o conduceţi, plătesc şi suportă consecinţele acestor lucrări!

Mai mult decât atât, Crina ne mai dă şi sfaturi jurnalistice, spunând că „este important să verificaţi mai atent informaţiile care urmează a fi publicate“. Ca să-i facem pe plac, am verificat informaţia oferită de Crina nouă şi semnată ca primar(ul), în care ne informează despre ce lucrări este vorba: „Constructorul efectuează lucrări de badijonare a carosabilului“. Cum nu ne pricepem badijonări, precum cel ce foloseşte astfel de cuvinte sub propria-i semnătură, ne-am dus la dicţionar. Ce am găsit acolo vedeţi în deschiderea acestui text. Văzând noi în DEX că, în materie de drumuri, badijonarea înseamnă ungerea suprafeţei unei şosele, dar, totodată, văzând şi că drumarii surprinşi de reporterii noştri astupau gropile cu lopata, nicidecum nu le ungeau, nu ne-am oprit aici cu documentarea. Şi iată ce am descoperit.

YouTube video

Cel mai recent act normativ cu privire la badijonări, şosele şi lucrări efectuate pe timp friguros găsit de noi este Ordinul nr. 53/1998 pentru aprobarea Normativului privind lucrările de întreţinere a îmbrăcămintei bituminoase pe timp friguros, semnat de ministrul Transporturilor din acea vreme, Traian Băsescu. Conform acestui Ordin, există cinci tipuri de lucrări aprobate: plombare la rece, tratament bituminos, badijonare la rece, colmatare la rece şi lucrări de întreţinere cu mixturi asfaltice la cald. În cazul badijonării, conform normativelor, „acest tip de lucrare se execută, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie (!), pentru tratarea următoarelor tipuri de defecţiuni ale stratului de uzură din îmbrăcămintea bituminoasă: suprafaţă poroasă; faianţări“. Tot normele respective definesc suprafaţa poroasă ca fiind „cu pori care, uneori, se pot observa cu ochiul liber“, şi suprafaţa cu faianţări, „sub forma unei reţele de fisuri longitudinale şi transversale“. Ceea ce nu este cazul în situaţia de faţă, când drumarii astupau gropi, nu pori sau fisuri! În actul normativ se subliniază că badijonarea asta are ca scop „stoparea evoluării stării de degradare a stratului de uzură în perioada de iarnă“, motiv pentru care se execută cel mai târziu în 30 octombrie, înaintea venirii iernii, nu în luna martie, la ieşirea din iarnă!

Ordinul nr. 53/1998 al lui Băsescu, cel cu badijonarea lui Crina, a fost însă abrogat în mandatul de ministru al Transporturilor al lui Miron Mitrea, prin Ordinul nr. 1608/2004 pentru aprobarea Reglementării tehnice Normativ privind intervenţii de urgenţă la îmbrăcăminţile bituminoase pe timp friguros, Indicativ NE 025-2003. În Normativul-Anexă la acest Ordin, tipurile de lucrări permise nu mai sunt în număr de cinci, ci doar trei: „plombare cu mixturi asfaltice stocabile; colmatare crăpături; lucrări de intervenţie cu mixturi asfaltice la cald“. Badijonarea nu-i!

Ţinând cont de prevederile acestor două acte normative, ajungem la concluzii. Atâta timp cât Ioan Crina susţine că „se efectuează lucrări de badijonare a carosabilului“, viceprimarul fie susţine şi tolerează încălcarea Ordinului lui Miron Mitrea, nr. 1608/2004, care nu permite efectuarea de badijonări la rece, la început de martie, fie ţine cu tot dinadinsul să rămână fidel Ordinului lui Traian Băsescu, nr. 53/1998, care face referire la badijonări. Dar care, în realitate, nu permitea efectuarea de badijonări la gropi, ci doar la suprafeţe poroase şi la fisuri! Deci cum o-ntorci, nicicum nu-i bine! Până se dumireşte cum stau lucrurile, îi oferim domnului Crina o soluţie. Să se aplece mai bine asupra celuilalt sens din DEX al cuvântului atât de drag domniei sale. A badijona = A unge o parte bolnavă a corpului cu o soluție medicamentoasă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/