Primăria Reșița și Consiliul Județean, campionii risipirii banului public din 2014!

Clasamentul este întocmit pe baza Raportului privind finanțele publice pe anul 2014, prezentat de Curtea de Conturi a României!

În urma controlului Curții de Conturi, la Consiliul Județean Caraș-Severin au fost aduse venituri suplimentare la bugetul județului în valoare de 472.000 de lei. Banii respectivi ar fi trebuit solicitați, de fapt, de funcționarii instituției, și nu de către auditorii Curții de Conturi. Dar, cum cei dintâi n-au făcut-o, a corectat Curtea de Conturi situația, suma nefiind deloc de neglijat. De asemenea, au fost stabilite prejudicii de aproximativ 1 milion de lei, dar și abateri financiare contabile de 270.000 de lei.

Aproape un milion de lei prejudiciu a fost calculat ca fiind produs doar de către Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat al Consiliului Județean Caraș-Severin, instituția din subordinea CJ Caraș-Severin care este și campioană la abateri financiar-contabile, abateri socotite de Curtea de Conturi la 226.000 de lei. Practic, auditorii au descoperit că nu au fost înregistrate în evidențele contabile mai multe datorii la buget, în valoare de 226.000 de lei! O altă „campioană” este Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, care a prejudiciat, potrivit auditorilor, bugetul public al județului Caraș-Severin cu 22.000 de lei.

Dar cea mai mare risipă a făcut-o tot DADPP, cu plata unor drumuri nerecepționate, despre care Express de Banat a mai scris (https://expressdebanat.ro/reabilitari-pe-hartie-drumurile-penale-din-caras-severin-ii-baga-pe-unii-in-pamant-pe-altii-in-puscarie/).

Mai exact, DADPP a plătit în lipsa documentelor doveditoare de recepţie 915.000 de lei pentru reabilitarea de drumuri judeţene şi comunale. „Curtea de Conturi ne-a dat anumite termene pentru a lua măsuri de îndreptare a situaţiei. Este aşa cum a constatat Curtea de Conturi, s-au însuşit facturi fără procese-verbale de recepţie. Dar domnul director Roşeţi nu mai este, Marius Andriţoi la fel…”, a comentat vicepreşedintele Ilie Iova, cel care are şi atribuţiile de preşedinte în Consiliul Judeţean Caraş-Severin, lăsând să se înţeleagă că vinovaţii nu mai lucrează în instituţie şi nu mai pot fi traşi la răspundere. Poate doar penal!

Raportul privind finanţele publice pe anul 2014 în Caraş-Severin a mai stabilit că un număr de zece instituţii publice au plătit şi decontat cheltuieli fără forme justificative şi legale. De departe, problema mare este la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin DADPP, care a fost raportată la acest capitol cu 15.000 de lei. De asemenea, s-a constatat că administrația județeană nu a stabilit şi încasat cota de 40 la sută din impozitul pe mijloacele de transport marfă, estimat la 472.000 de lei.

Prejudiciu de trei ori mai mare decât la CJ!

Și la Primăria Reșița banul public este risipit într-o veselie, prejudiciul total stabilit de auditul Curții de Conturi la Primăria Reșița și instituțiile subordonate fiind de 3,5 milioane de lei! De trei ori mai mare decât cel stabilit pentru Consiliul Județean! La acestea se adaugă abateri financiar-contabile de 754.000 de lei, în marea majoritate săvârșite în activitatea proprie.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Campioane la prejudicierea banului public al reșițenilor sunt serviciile publice Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat al Consiliului Local al Municipiului Reșița și Poliția Locală Reșița, primul cu 560.000 de lei prejudiciu, și Poliția Locală cu un prejudiciu calculat de Curtea de Conturi de aproape jumătate de milion de lei noi! Sunt urmate de Serviciul Public Asistență Socială, Direcția de Întreținere și Reparare a Domeniului Public și Privat al CL Reșița, cu 445.000 de lei, respectiv 403.000 de lei prejudiciu valorificat.

Nereguli au fost găsite și la Colegiul Economic al Banatului Montan (15.000 de lei), Colegiul Național „Traian Lalescu” (8.000 de lei) sau Liceul de Artă și Diaconovici Tietz. Și mai curios este faptul că până și CSM Școlar a prejudiciat banul public în sumă de 103.000 de lei, plăți nelegale privind salariile și normele de plată a activităților sportive.

De asemenea, alți 15.000 de lei au fost identificați ca abateri financiar-contabile la Colegiul Economic și alți 8.000 de lei la CN „Traian Lalescu”. Aproximativ 2 miliarde de lei vechi prejudiciu a fost identificat de către Curtea de Conturi la Direcția de Impozite și Taxe. De asemenea, din verificarea activității proprii a Primăriei Reșița, auditorii Camerei de Conturi Caraș-Severin au reușit să recupereze și pentru această instituție 41.000 de lei noi, venituri suplimentare rezultate în urma verificărilor. Ca și cum nu ar fi fost suficiente nereguli, la Primăria Reşiţa s-a constatat și că nu a recepţionat un obiectiv pentru care s-au investit 645.000 de lei!

Mai trebuie spus că multe dintre concluziile raportului Camerei de Conturi au fost contestate în instanță, astfel că unele dintre el ar putea fi înlăturate!

 

Foto: www.obiectivbr.ro

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/