Vicepreședintele Bundestagului, la Timișoara: „Atrocitățile războiului s-au întors în Europa odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”

vicepresedinte bundestag sinagoga

Aflată la Timișoara la finalul săptămânii pentru reinaugurarea Sinagogii din Cetate, Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Parlamentului german a vorbit despre importanța sinagogii ca monument al bunei înțelegeri, invocând și războiul de la granițele României care a distrus pacea ce a ținut lumea în echilibru timp de decenii. 

„Sinagoga este o bijuterie și este minunat că poate din nou să strălucească la 150 de ani de când a fost deschisă. Este un simbol pentru viața evreiască din acest oraș care a marcat într-o deosebită măsură Timișoara din punct de vedere arhitectural, religios, istoric și cultural. Astăzi, orașul vostru strălucește mult mai luminos dincolo de hotarele acestei țări.”, a declarat Katrin Göring-Eckardt.

CITEȘTE ȘI: Sinagoga din Cetate, redată comunității la mai bine de trei decenii de la desacralizare

Vicepreședintele Bundestagului a mai spus și că sinagoga este o rază de speranță pentru Europa pentru multele secole de istorie comună care ne unesc.

„(…) O istorie care cunoaște și perioade tulburi, întunecate. Și mai ales noi, germanii, avem vina noastră. De aceea, sunt cu atât mai bucuroasă că și în țara mea, Germania, viața evreiască înflorește tot mai mult. Sunt bucuroasă și că ne asumăm responsabilitatea noastră istorică, că ne implicăm pentru a combate antisemitismul și ura la fel cum o faceți și dumneavoastră în Parlamentul României. Și că lucrăm împreună astfel încât Holocaustul să nu se repete niciodată în nicio țară din lume. Atrocitățile războiului s-au întors în Europa odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, s-a rupt ordinea de pace din Europa, a fost distrusă această pace care a ținut lumea în echilibru timp de decenii. Au trecut peste 3 decenii de când în această sinagogă a avut loc ultima slujbă, pe atunci Berlinul era împărțit în două de un zid, iar în Europa eram despărțiți de o cortină de fier. Însă dorința popoarelor noastre de democrație și libertate a fost până la urmă mai puternică și nimeni nu știe acest lucru mai bine decât oamenii din Timișoara care au pornit în 1989 revoluția în România lui Ceaușescu.”, a mai precizat oficialul german.

CITEȘTE ȘI: Vasile Dâncu, la Timișoara: „Primesc zilnic zeci de mesaje să nu sprijinim Ucraina”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/