Ministrul Vasile Dâncu, la Timișoara: „Primesc zilnic zeci de mesaje să nu sprijinim Ucraina”

dancu sinagoga

Ministrul Apărării Vasile Dâncu a vorbit la Timișoara despre pace, diplomație, rău și război, în discursul susținut cu ocazia evenimentului de redeschidere a Sinagogii din Cetate. Vasile Dâncu le-a spus celor prezenți că primește zilnic mesaje în care i se cere ca România să nu sprijine Ucraina. 

„Am crezut într-o pace eternă, am făcut o diplomație fără perspectivă și am ascuns răul care exista în această perioadă și am crezut că totul va fi bine, nu va mai exista crimă, nu va mai exista război și toate lucrurile vor merge spre un progres pentru care nu trebuie să facem nici jertfe și nici să acționăm. (…) Răul poate să se banalizeze, răul se poate banaliza nu pentru că este ceva banal, ci pentru că poate fi făcut de oameni simpli care la un moment dat nu înțeleg mersul lumii, care sunt robi ai unui sistem, care în fața problemelor evadează în ură pentru că, așa cum vedem, ura câteodată este o emoție mult mai puternică care uneori unește mai mult decât iubirea.”, a declarat, vineri, Vasile Dâncu, ministrul Apărării, la Timișoara.

Ministrul Apărării a precizat că primește mesaje zilnic în care i se transmite că România nu ar trebui să sprijine Ucraina.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Părintele Bartolomeu Anania spunea că în ultima vreme a crescut iarbă pe cărările dintre noi. Același lucru, am început să uităm că suntem egali, că putem fi prieteni. (…) Am uitat de prietenie socială, acea prietenie care ne leagă generic pe unii de alții, ca oameni, ca ființe umane. Astăzi ne dăm seama tot mai mult că indiferența poate să ucidă. Ne lovim de o teorie care a apărut despre neutralitate. Primesc zilnic zeci de mesaje să nu sprijinim Ucraina pentru că nu este treaba noastră, că de ce să intrăm noi într-un conflict. Este treaba noastră a fiecăruia. Sigur că totalitarismele au greșit atunci când au construit vinovății colective, găsind dușmani comuni, etnii, religii, dar astăzi putem să spunem un singur lucru: nu suntem toți vinovați, dar suntem toți responsabili.”, a mai spus Vasile Dâncu la redeschiderea Sinagogii din Cetate.

Tot vineri, Vasile Dâncu s-a întâlnit la Cercul Militar din Timișoara cu echipa de conducere a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal” care i-a prezentat prioritățile brigăzii în domeniul pregătirii de specialitate și instruirii personalului și în cel al înzestrării cu tehnică și echipamente militare.

„Prin alocarea, începând cu anul viitor, a două procente și jumătate din PIB pentru apărare, vom avea posibilitatea să accelerăm importantele programe de modernizare și înzestrare esențiale pentru Armata României, ceea ce înseamnă că și Brigada 18 va beneficia de echipamentele de care are nevoie pentru îndeplinirea misiunilor importante pe care le are. În același timp, pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generație, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor. Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent. Am făcut din aceasta, alături de asigurarea de pensii echitabile pentru toți rezerviștii, indiferent de data trecerii în rezervă, priorități majore ale mandatului meu de ministru.”, a spus ministrul.

banner 970 x 250