Viaţa unei bătrâne din Caraş-Severin, în mâinile unei asistente incompetente!

Nepriceperea asistentelor pune în pericol sănătatea cetăţenilor. În Caraş-Severin, o bătrână a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa în propria casă, în faţa unei asistente din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, fără cunoştinţe însă în de-ale medicinei. Cel puţin aşa sună reclamaţia unui reşiţean.

Lucian Borbely, nepotul bătrânei bolnave de diabet, dependentă de insulină, a sărit cu reclamaţii către conducerea ambulanţei cărăşene. Plângerea a ajuns şi pe adresa de email a redacţiei Express de Banat. ,,Vineri, 7 februarie 2014, în jurul orei 13.00, am solicitat, prin serviciul 112, intervenţia ambulanţei pentru bunica mea diabetică insulino-dependentă, aflată în stare hipoglicemică (45 în momentul în care i-am măsurat eu glicemia). La scurt timp a ajuns echipajul format din ambulanţier şi asistenta medicală Cazaciuc Rodica. Aceasta a intrat fără să aibă asupra sa glucometru sau fiole cu glucoză, aşa cum se impune într-o astfel de situaţie. Asistenta s-a uitat neputincioasă la mine spunându-mi că-şi va reveni dacă-i dau bunicii ciocolată (dar simplă, nu cu alune) şi apă cu zahăr”, povesteşte nepotul bolnavei.

Potrivit acestuia, bătrâna se afla în stare de inconştienţă, neputând înghiţi, vorbi sau gesticula. Văzând cât e de gravă situaţia, bărbatul a rugat asistenta să-i administreze bolnavei glucoza, însă aceasta a refuzat. ,,Am rugat asistenta să-i administreze glucoza. Aceasta a refuzat sub pretextul că îi măreşte prea tare glicemia dacă îi administrează glucoza, susţinând ferm că nu are cum să aibă doar 45 glicemia, spunând că aparatul nostru e defect. M-am dus la autosanitară pentru a lua glucometru din dotarea lor care a arătat aceeaşi valoare de 45”.

Bătrâna, ,,salvată” de un cetăţean oarecare

Lucrurile au continuat să fie şocante în cazul bătrânei bolnave de diabet. La insistenţele familiei de a-i administra intravenos soluţia de glucoză, asistenta şi-a arătat în continuare nepriceperea. ,,Asistenta nu a reuşit să-i prindă vena, înţepînd-o de mai multe ori, în mai multe locuri. Afară, alături de ambulanţier era un cetăţean care a auzit ce se întîmplă înăuntru. Acesta, de bună credinţă, lucrând în trecut în sistemul sanitar, s-a oferit să intre să ajute la prinderea venei şi montarea unei branule. Asistenta, văzându-l şi cunoscându-l, a insistat să-i prindă el vena, ea depărtându-se de pacientă”, se mai arată în declaraţia lui Lucian Borbely, nepotul pacientei.

Într-un final, cetăţeanul a reuşit să-i administreze bolnavei, în doar câteva secunde, o fiolă de glucoză, aceasta fiind transportată ulterior la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, unde personalul medical profesionist a reuşit să o stabilizeze. ,,Întrebarea mea este cum a reuşit această asistentă să-şi obţină certificatul de liberă practică şi cum este lăsată să profeseze neavând cunoştinţe minime elementare de medicină generală, ca să nu mai vorbim de medicină de urgenţă. În acest sens, rog conducerea instituţiei să ia măsurile ce se impun pentru a preîntîmpina următoarele tragedii pe care le-ar putea provoca această persoană incapabilă”, a concluzionat bărbatul.

Convocată la cercetare disciplinară

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin spune că i-a fost adus la cunoştinţă acest caz şi că asistenta va fi convocată la o cercetare disciplinară, conform Codului Muncii.

,,Am făcut o copie a fişei de solicitare să văd ce tratament i-a fost administrat bătrânei. Pe asistentă am convocat-o la o cercetare, s-a prezentat şi urmează să ne dea o declaraţie, să ne relateze ceea ce s-a întâmplat acolo. Această declaraţie va fi analizată de Comisia de Disciplină şi se vor lua măsurile care se impun”, a precizat Daniela Popescu, directorul serviciului de ambulanţă cărăşean.

Reporterii Express de Banat au încercat să o contacteze pe asistenta Rodica Cazaciuc, atât la serviciu, cât şi pe site-ul de socializare, însă aceasta nu a fost găsită.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/