Scandalul politic dintre cadrele didactice de la Băuțar, pe masa ministrului Educației! Ce reacții au oficialii județeni?

explo 1000x200

Un scandal personal de interese, conservat de ani buni, și-a aprins fitilul într-un mediu nu tocmai potrivit. Școala din Băuțar a ajuns ringul de box a două cadre didactice cu rezonanță în mediul școlar de pe Valea Bistrei.

Pe adresa redacției Express de Banat au ajuns mai multe sesizări din partea Marinelei Răduță, profesor la Băuțar. Neregulile semnalate de aceasta aduceau acuze grave la activitatea de conducere a directoarei unității de învățământ din localitate, Victoria Măran. Cum s-a ajuns aici? Conflictul este unul mai vechi, cu influențe puternice din planul politic. Cele două familii au divergențe personale de ani buni, iar conflictele interne au explodat la nivel școlar.

Nemulțumirea Marinelei Răduță a pornit de la momentul în care aceasta a fost exclusă din Consiliul de Administrație al școlii. Mai mult decât atât, cadrul didactic menționeză că neregulile existente în școală sunt ascunse sub preș de conducere. Faptele asupra cărora Marinela Răduță atrage atenția sunt falsurile în acte, favoritismele, precum și un sistem de colaborare inexistent în interiorul instituției.

,,Anul trecut am văzut că apar ședințe de Consiliu de Administrație la care eu nu sunt invitată. M-am gândit că e ceva la care eu nu pot să particip. De patru ani nu am mai avut o ședință generală pe școală, eu lucrez transparent și am nevoie de colaborare cu părinții. Mi s-a zis că sunt anumite secrete în școală care nu pot fi spuse, asta presupune anumite falsuri în acte.”

Mai mult decât atât, atacurile venite din partea conducerii la adresa profesoarei în cauză nu s-au oprit doar la amenințări verbale. După spusele Marinelei Răduță, ,,când a început ședința în urma căreia am fost exclusă din Consiliul de Administrație, mi-au smuls telefonul să nu pot să înregistrez, mai puțin îmi trăgeau și câteva palme”.

Întregul conflict de interese a demarat un scandal de o amploare prea mare, iar vocile nemulțumite ale celor două cadre didactice au ajuns până la Minister, nu înainte de a trece prin agenda inspectorului școlar general, Paul Șușoi.

Cum au reacționat reprezentanții învățământului județean?!

,,Nu-i corect să introducă un conflict personal în școală, iar noi nu avem de gând să le facem jocul”, a menționat Paul Șușoi. Inspectorul școlar general este de părere că situația este una cât se poate de jenantă, luând în considerare faptul că scandalul celor două cadre didactice este practic un conflict între două partide politice, care durează de ani buni. Soțul Marinelei Răduță, consilier local la Băuțar, se luptă politic de mai mulți ani cu soțul directorei Victoria Măran, acesta fiind secretar la primăria din localitate. ,,Totul pleacă de pe plan politic, o parte este PSD, una PNL. Conflictul acesta e unul de ani de zile, sunt probleme personale. Aceste chestii nu țin în preponderență de noi, este o ură personală între ele”, a explicat Paul Șușoi.

Având în vedere faptul că toate demersurile care puteau fi demarate din partea Inspectoratului Școlar au fost puse în practică, oficialii nu mai pot face nimic decât să stea deoparte și să privească circul derulat de cele două profesoare.

,,Eu pe plan strict profesional am cântărit treburile, am trimis inspectori, voi mai trimite o comisie săptămâna aceasta, pentru că nu pot să las problemele astea să explodeze, având în vedere că repercuriunile se răsfrâng asupra școlii. Încerc să apăr școala de astfel de lucruri. Le-am chemat aici, le-am mediat, le-am zis să lase problemele adunate de-a lungul anilor și nu e bine pentru școală. Au plecat de aici împăcate, ca peste trei săptămâni să revină. Noi nu putem să ne băgăm între două femei mahalagioaice, să se spele pe cap cu problemele lor personale. Nu-i corect să introducă scandalul în școală, iar noi nu avem de gând să le facem jocul”, a mai menționat inspectorul general.

banner 970 x 250