Aproximativ 60.000 de persoane se află în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dintre aceștia peste 5.000 sunt în județul Timiș. Niciunul nu a fost însă compatibil cu Daliana, o tânără diagnosticată la numai 23 de ani cu leucemie, a cărei viață a fost însă salvată de un transplant de celule stem de la un donator din Marea Britanie.
„Totul a început cu dureri în zona umărului drept. (…) După un RMN, mi s-a spus că sunt suspectă de o tumoră și că doar biopsia poate sau nu să confirme diagnosticul”, își amintește Daliana Tătar, tânăra de 26 de ani acum, pentru care confirmarea a și venit după câteva zile. După tratamente îndelungate de chimioterapie, medicii i-au spus că singura șansă de salvare este transplantul de celule stem, un transplant pentru care însă trebuia să se găsească un donator de sânge compatibil cel puțin 80% cu trăsăturile genetice ale Dalianei.
„Am găsit un donator în Anglia, nu am găsit printre cei înscriși la noi în țară. (…) O punguță de celule a ajuns la Daliana, care i-a fost administrată prin transfuzie, foarte simplu. (…) Din păcate, la noi, oamenii nu sunt foarte receptivi, nici măcar nu vor să ne asculte, să le spunem povestea, să le explicăm. Reușim să înscriem în medie aproximativ 1.000 de persoane pe an”, explică Valentina Tartan, medic în cadrul Centrului de Transfuzie din Timișoara.
„Oricine poate salva o viață, nu numai din România, ci din întreaga Europă, dacă donează sânge și se înscrie în acest Registru de Celule Stem”
„Este o procedură simplă, dacă vor să doneze, sunt bineveniți, dacă vor strict înscrierea, li se recoltează strict 3 ml, deci nu este o cantitate exorbitantă. Prin asta intrăm într-un registru și beneficiază toată Europa. Noi am avut norocul să găsim un donator în Anglia, așa poate un pacient din Anglia să-și găsească donatorul în România”, a declarat dr. Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzie din Timișoara.
În momentul de față se află aproximativ 200 de persoane pe lista de așteptare la nivel național pentru a beneficia de celulele care le pot salva viața.
Transplantul de celule stem se recomandă în cazul leucemiilor, limfoamelor, a anemiilor severe, a bolilor hematologice, în principal.
Daliana Tătar este acum o tânără sănătoasă, care își dorește să se implice în campaniile de informare pentru donarea de sânge prin care să conștientizeze cât mai multă lume despre cât de important este să donăm.