Nou-născut, rămas fără mamă din prima zi de viață! Ucisă din neglijența medicilor?

untitled design set 970x90 px

O tânără de 32 de ani, însărcinată în 37 de săptămâni, a fost internată marți, 26 martie 2019, la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Sâmbătă, 30 martie, a dat naștere unui copil, însă câteva ore mai târziu tânăra mămică a decedat. Medicii de care au depins viața femeii și soarta fătului susțin că au făcut tot ce era posibil în acest caz.

Femeia fusese internată în spital în 26 martie pentru ceea ce părea a fi o „simplă răceală“, după cum a povestit soțul acesteia. În realitate, s-a dovedit că tânăra avea afecțiuni pneumologice deosebit de grave, depistate însă abia în 30 martie, cu puțin timp înaintea nașterii!

Sarcina femeii se aflase sub supravegherea medicului ginecolog Mircea Achim (foto stânga), care susține că nu se consideră vinovat de moartea tinerei mămici. „Este o tragedie ce s-a întâmplat. Gravida a fost internată marți și i s-a administrat imediat tratamentul la care a răspuns favorabil la început, urmând ulterior ca starea ei să se degradeze. S-au luat măsurile necesare pentru verificarea situației în care se află, inclusiv consulturile și părerile altor colegi doctori infecționiști, urmând ca starea să fie degradată și să fie mutată la Terapie Intensivă, unde vă va spune ce s-a întâmplat șeful de secție. Noaptea de joi spre vineri, când s-a degradat starea și am luat legătura cu colegii pentru a fi preluată imediat, vineri dimineață, cu o salvare să meargă la Staționarul din centru pentru a se efectua consulturile de pneumo, să vedem ce putem face. Nu mă consider vinovat în cazul ăsta, pentru că chiar mi-am dat toată silința ca să meargă bine și să fie bine și mama și copilul“, a declarat ginecologul Mircea Achim.

Nașterea, făcută prin cezariană, a avut loc sâmbătă, 30 martie, dar nu cu Achim, „pentru că eu am fost plecat din localitate în ziua aceea“, explică acesta.

Medicul Iulian Bura (foto dreapta), de la Terapie Intensivă, subliniază că femeia a fost adusă pe secția pe 29 martie, vineri seara, în garda medicului Florin Iosu. Dr. Bura spune că a preluat cazul sâmbătă, 30 martie: „Preluând bolnava, am constatat niște modificări respiratorii. În urma acestor investigații, am început să recoltez sânge pentru efectuarea unor analize specifice de homeocogramă, biochimie, probe inflamatorii. Am început să recoltez niște probe din sângele arterial, care ne arată parametrii respiratorii, gazele, presiunile oxigenului, electroizii din sânge, hemoglobina, după care aceste investigații s-au repetat. Ulterior starea bolnavei s-a agravat, iar în jurul prânzului l-am chemat pe domnul doctor Florea Borțun (șeful Secției Obstetrică-Ginecologie, n.r.) la un consult, bolnava acuzând dureri abdominale, contracții, nu știam exact ce este. Pe toată perioada era conștientă, după care vorbind cu dânsul am decis că este oportun să-i efectuăm o radiografie de torace, în ideea în care, fiind modificări severe, să putem efectua intervenția cezariană, să extragem fătul și să putem să-i acordăm o antibioterapie adecvată cu spectrul ultra larg. În urma efectuării radiografiei, am constatat modificări severe, starea bolnavei s-a depreciat și am hotărât împreună să intrăm în sala de operație și să efectuăm operația de cezariană cu anestezie regională“.

Iulian Bura își aduce aminte că, după efectuarea cezarienei, starea bolnavei s-a ameliorat, „poate să confirme și familia. Se pot vedea în foaie investigațiile și probele respiratorii repetate, pe dovezi, nu pe vorbe. După care, pe la ora 19, starea bolnavei s-a înrăutățit, a început să aibe accese de tuse hemotoică, i s-au recoltat teste rapide pentru gripă… După care s-au depreciat parametrii respiratori. În urma altor analize efectuate pe la ora 20, s-a decis că trebuie intubată și ventilată mecanic. La scurt timp de la efectuarea intubației și ventilației mecanice, bolnava prezenta stop cardio respirator, iar într-un interval de aproximativ două ore, a prezentat cinci stopuri cardiace succesive! Din păcate, s-au efectuat toate manevrele de resuscitare, s-au administrat o grămadă de substanțe specifice secției de anestezie și terapie intensivă, dar, din păcate, inima bolnavei nu a mai răspuns“.

publicitate ziar expresb 1000x100

Borțun: „Eu și doctorul Bura nu putem să ne reproșăm nimic“

Experimentatul medic ginecolog Florea Borțun, șef de secție, a ținut să facă însă câteva precizări deosebit de interesante. Prima dintre ele: „I-am spus și în ședință domnului doctor Achim, că într-un caz ca acesta e bine să o prezinte pe pacientă și medicului șef, pentru că o a doua opinie este foarte utilizată și în spitalele de afară, nu numai în România“.

În ceea ce privește implicarea efectivă a sa în cazul de față, Florea Borțun a declarat: „Sâmbătă (30 martie, n.r.) am intrat de gardă la solicitarea domnului doctor Bura, care era și dânsul de gardă. M-a solicitat, am văzut cazul și, dată fiind simptomatologia pe care o prezenta gravida, simptomatologie respiratorie, simptomatologie pulmonară, foarte clar și foarte exact am indicat o radiografie pulmonară, pentru că așa se face în aceste cazuri. Nu sunt rău, dar această radiografie trebuia făcută mai din timp! Radiografia pulmonară ne-a confirmat, într-adevăr, patologia pulmonară cu afectarea ambilor plămâni pe o suprafață destul de întinsă, și atunci, pe lângă faptul că prezenta această patologie, pe lângă faptul că constantele, oxigenarea femeii era deficitară, implicit și oxigenarea fătului, s-a mai adăugat și debutul travaliului. Femeia a început să aibe contracții uterine. Deci, în acest caz nu ai ce să faci decât să intervii chirurgical, lucru pe care l-am și făcut. Și copilul era și el în suferință, situație reliefată de faptul că lichidul amniotic era un lichid verde ca un piure de mazăre. Operația a decurs bine, copilul a fost predat Secției de Nou-născuți și speranța noastră era foarte mare, întrucât postoperator starea gravidei s-a ameliorat. Din nefericire, se pare că rezervele pulmonare s-au epuizat. Astfel, în jurul orei 20, starea ei s-a degradat și împreună am stat, ne-am străduit, intubat, ventilație mecanică. A decedat în jurul orei 22.20. Este un caz nefericit. Pe perioada respectivă cât ne-am implicat, atât eu cât și domnul doctor Bura nu putem să ne reproșăm nimic, cred că noi am făcut absolut tot ce s-a putut face“.

La conferința de presă organizată azi a fost prezent și managerul Spitalului Județean, jur. Waldemar Murgu. „Eu am constatat din fișa de observație și din analizele care s-au făcut până acum că s-au luat toate analizele posibile, s-au făcut toate procedurile posibile“, a subliniat Murgu. Acesta a mai spus însă că a constituit o comisie de anchetă. „În clipa când vom avea toate rezultatele conform legislației în vigoare, dacă avem suspiciuni vom transmite către Colegiul Medicilor, singurul abilitat să ia măsuri în această situație. Bineînțeles că familia este îndreptățită să acționeze și pe alte căi“.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/