Creativitate, abilități fizice și o doză mare de sensibilitate revărsate în suflete mici, transpuse într-o mare de culori și mai apoi prezentate publicului larg.
Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a avut onoarea de a găzdui un vernisaj de pictură ai cărui autori nu au fost alții decât micii artiști, în căutare de frumos, inovativ și a unei oglinzi magice, care să reflecte viața și trăirile unui pui de om aflat la început de drum. Peste 25 de copii, membri ai clubului de pictură Contrast Art Club din Reșița au expus lucrări, pe care le-au oferit și spre vânzare publicului prezent la expoziție.
Sub îndrumarea profesorului Marian Truțulescu, tinerele talente au prezentat cu mari emoții, dar și extrem de entuziaști, lucrările realizate în cadrul orelor de pictură, la care participă săptămânal. Fie că și-au început „cariera” încă din anii grădiniței sau și-au manifestat interesul în școala primară, cei mici au „semnat” lucrări demne de un artist cu vechime și asta pentru că „domnul”, așa cum îl numesc copiii, a știut să împletească partea emoțională a unei lucrări cu datele tehnice pe care aceștia trebuie să le folosească în realizarea unei picturi.
„A fost mult de lucru, ce am prezentat noi în această după-amiază aici este o mică parte din munca depusă de elevii de la Contrast. Pentru ei nu cred că este foarte greu, ei o fac cu plăcere și cu pasiune și dacă își exersează talentul două ore pe săptămână, se adună, se acumulează experiență și ceea ce vedeți aici, eu zic că este un rod foarte frumos al muncii lor.
După școala care le ocupă foarte mult timp, mai apucă două ore să vină la clubul de pictură și acolo se și relaxează. Pe lângă faptul că învață ceva frumos sau tehnic și din istoria artelor, ei învață să guste frumosul, să învețe ce este estetic, să facă deosebirea dintre frumos și urât, iar lucrurile acestea se văd probabil mai târziu, dar ei apreciază că sunt în mediul lor. Încerc să-i învăț pe fiecare la nivelul lor de categorie de vârstă ce cred eu că s-ar potrivi, așa, din punct de vedere artistic.
Ei au un univers al lor până când să facă contact cu orele specializate de artă, este foarte greu să-i rupi de lumea asta, venind din grădiniță, unii nu știu decât să deseneze. Folosesc linia, mâzgăleli, nu știu să picteze deloc și atunci îl iau pe «nu» în brațe când e vorba de pictură. Trebuie să le arăți frumos, cu răbdare că se poate lucra și în tempera și în acril, se poate lucra pe sticlă, se poate și modela. Pot folosi diferite tipuri de linie, diferite instrumente de scriere, pentru că grafica folosește instrumentele de scriere. Deci toate acestea se învață treptat”.
Să fii artist însemnă să te murdărești puțin!
„Joaca are și efecte negative, dacă vreți, dar eu zic că incidentele de la pictură sunt chiar frumoase. Dacă ajunge un copil acasă pătat pe o hăinuță, îi spun că asta face parte din meserie. Orice lucrare produsă de mânuța lor poate să scoată un profit material, nu neapărat bani, poate să scoată o pungă de pufuleți sau o înghețată, dar care pentru ei are o valoare sentimentală foarte mare”, a declarat artistul Marian Truțulescu.
Cristian Chioncel, prorectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, încurajează astfel de acțiuni și consideră că acestea nu fac altceva decât să îi dezvolte pe copii și, de ce nu, să-i apropie de lumea elevilor mai mari, mai exact, de cea a studenților și a vieții din universitate:
„Au venit prichindeii la universitate și este bine că se întâmplă așa, și în ce context au venit și anume artistul Marian Truțulescu este în același timp și cadru didactic asociat al UEM, este cel care dăscălește viitorii învățători asupra modului în care discipline care sunt legate de domeniul artistic trebuie predate. Un artist care încearcă să modeleze ceea ce este mai frumos în sufletele copiilor noștri. Aș dori să-i felicit pe toți părinții care și-au încurajat tinerii să participe și iată că expoziția de astăzi ne demonstrează rodul muncii lor, o muncă frumoasă și un rezultat care se poate lăsa oricând văzut.
Vreau să vă spun cu multă bucurie și în același timp surprins de faptul că în urmă cu trei săptămâni câteva din școlile din Reșița au venit cu cei mai mici, au vizitat universitatea. Au vizitat laboratorul Facultății de Inginerie, au văzut sub microscopul electronic o lume pe care cu ochiul liber nu o poți descoperi și au avut o serie de activități cu studenții și cadrele didactice, iar la sfârșitul acelor zile, copiii au fost mai mult decât încântați și de aceea un prim contact cu mediul universitar nu poate fi prematur”.