Reşiţeanul de pe cel mai luxos vas de croazieră

po 1000x100px (3)

Un tânăr de 28 de ani, care a învăţat meseria de ospătar în restaurantele reşiţene, a ajuns în toate colţurile lumii la bordul lui Queen Mary 2, un vas construit pentru a-i răsfăţa pe toţi miliardarii lumii, care a costat 900 de milioane de dolari.

Vasilică Antanas are 28 de ani, iar ultimii cinci şi i-a petrecut printre cei mai bogaţi oameni ai planetei, pe vasul de croazieră Queen Mary 2, un adevărat oraş plutitor în care luxul este la el acasă. “Lucram într-un restaurant din Reşiţa când am aflat de pe Internet că se caută ospătari pe vase de croazieră. M-am dus la Bucureşti, la interviu, am fost o lună de zile la un curs de pregătire, iar după jumătate de an am fost contactat de către companie. Pe 7 mai 2006 am ajuns în Southampton, iar patru zile mai târziu am păşit pentru prima dată pe Queen Mary 2. Au trecut cinci ani de atunci şi sunt tot pe apă”, povesteşte reşiţeanul.

Uriaşul din larg

Primul contact cu cel mai luxos vas din lume nu a fost pe măsura aşteptărilor sau a frumuseţii acestuia. Vasilică a avut parte de o primă săptămână dificilă, doar medicamentele reuşind să-i înlăture răul de mare. După mai multe zile petrecute în cabina sa, de la al doilea etaj sub nivelul apei, ospătarul reşiţean a început să descopere fascinantul oraş plutitor. “Este vorba despre un vas uriaş. Are 345 de metri lungime, 60 lăţime, cântăreşte 150.000 de tone şi e înalt cât un bloc de nouă sau zece etaje. Vasul are 13 etaje, plus două nivele care sunt sub abă. Are 41 de metri sub apă şi 70 deasupra şi a costat 900 de milioane de dolari”, a prezentat Vasilică Antanas, câteva caracteristici tehnice ale vasului.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628828737567″]

Las Vegas-ul plutitor

Din descrierile ospătarului reşiţean, Queen Mery 2 este un fel de Las Vegas pe apă. Pentru cei 3.100 de pasageri care urcă la bord pentru fiecare croazieră sunt puse la dispoziţie nouă restaurante, mai multe baruri exclusiviste, în care se serveşte, spre exemplu, numai şampanie, mai multe săli de cinema şi cabaret. Pe acest vas există săli de teatru şi balet, un bazin acoperit şi două în aer liber, SPA, saloane de masaj şi întreţinere corporală, frizerii şi florării. Pasagerii pot juca la cazino sau pot face sport pe terenurile de fotbal, tenis şi baschet. Există şi un simulator de golf, dar şi magazine de tip duty free şi chiar un spital. “E un oraş plutitor. E cel mai scump vas construit vreodată, totul e numai marmură şi mahon. Se mănâncă numai cu tacâmuri de argint şi se bea din pahare de cristal. Pe vas se ţin licitaţii pentru tablouri foarte scumpe, se organizează expoziţii cu vânzare de diamante. Nu degeaba o croazieră ajunge şi la 40.000 de euro de persoană. Este un vas pe care urcă numai oameni foarte bogaţi, care îşi permit să plătească peste 2.000 de dolari pe o sticlă de vin sau de cognac”, povesteşte Vasilică.

Înconjurul lumii

banner 1000 x 100 hd

În ciuda pretenţiilor foarte mari pe care compania britanică le are referitor la personalul de pe vas, care numără 1.270 de persoane, ospătarul reşiţean recunoaşte că trăieşte o experienţă fantastică. “E fascinant să lucrezi pe un vas de croazieră, să vezi cele mai frumoase colţuri ale lumii. Am fost peste tot, la New York, în Caraibe, Hawai, Africa de Sud, Sydnei, Tazmania, India, Rio de Janeiro, Chile, Los Angeles, San Francisco. Am văzut fiordurile din Norvegia, am întâlnit şi chiar am avut onorea să servesc mari personalităţi ale lumii. A fost la noi pe vas Dream Team-ul american din 2004, cu Michael Jordan, Shaquille Oneil, Charles Barkley, Cobe Bryant sau Lebron James, i-am avut ca pasageri pe Jon Bon Jovi şi Patrick Duffy şi chiar eu l-am servit pe Lenny Kravits”, spune Vasilică Antanas.

N-are voie să spun “Nu”!

Fiecare ospătar din restaurantele de pe Queen Mary 2 câştigă foarte bine, iar bacşişurile sunt şi ele foarte generoase. Nu e însă deloc simplu să-ţi stăpâneşti emoţiile în faţa unor oameni pe care i-ai văzut numai la televizor şi să te prezinţi de fiecare dată impecabil la masa lor. Ospătarul reşiţean a acumulat deja suficientă experienţă şi se descurcă excelent, nu-i tremură tava în faţa miliardarilor. “Un ospătar e învăţat în primul rând să nu spună niciodată nu, să ofere alternative, să aibă un aspect impecabil, să fie parfumat, bărbierit şi curat. Trebuie să cunoască totul despre meniu, despre tot ce se află pe vas şi nu are voie să poarte barbă sau mustaţă. Trebuie să glumească tot timpul cu pasagerii, să le facă totul pe plac, deoarece compania încearcă să atragă aceeaşi pasageri şi în alte croaziere”, mărturiseşte Vasilică.

A evitat soarta Titanicului

Queen Mary 2 atrage ca un magnet nu numai bogătaşi. Când trece prin Canalul Suez, spre exemplu, vasul este escortat de crucişătoare şi vegheat din aer de elicoptere, totul pentru a-i descuraja pe piraţii apelor. Anul trecut, Queen Mary 2 ar fi putut avea o soartă asemănătoare Titanicului. “Ne îndreptam spre Nagasaki, rememorează ospătarul. Am fost la o zi de marele tsunami. Am ocolit acel val imens, pe care dacă îl prindeam, ne răsturna”. Vasilică Antanas intentionează să mai stea pe apă doar vreo doi ani, pentru că se gândeşte să deschidă un restaurant în Reşiţa.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628829069037″]

03 britannia 1000 x 100 gif