Se așteaptă aprobarea unui proiect care va aduce multe beneficii atât părinților, cât și planului economic al județului Caraș-Severin. Lipsa creșelor este vizibilă, în special în județ, unde se află doar 4, dintre care 3 sunt la Reșița și doar una singură la Caransebeș. În momentul actual se dorește construirea a 200 de creșe la nivel național.
Andrei Ungur, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării, susține că, prin creșterea numărului de creșe ar putea scădea numărul părinților care pleacă să muncească peste granițe pentru a oferi copiilor un trai mai bun. „Consider că atragerea de fonduri prin programul de construcție de creșe inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este vitală și strategică pentru județul nostru, având în vedere că astfel de investiții pot motiva părinții să nu mai plece în altă țară.”
Ungur subliniază faptul că, în Caraș-Severin, orașele mai mici nu dispun, în prezent, de nicio creșă, iar construirea lor contribuie la dezvoltarea locală.
Creșele vor avea în dotare: dormitoare, bucătărie, cabinet medical, dar și locuri de joacă și spații verzi, iar proiectul se dorește a fi bazat pe energie solară, acoperișul fiind cu panouri fotovoltaice. Capacitatea acestora diferă de la o grupă la alta, numărul minim de copii fiind de 45, iar cel maxim – de 100.
Proiectul așteaptă aprobarea în ședința de Guvern, iar la începutul toamnei acestui an se preconizează semnarea primelor contracte. Bugetul total pus la dispoziție este de 370 de milioane de euro, bani proveniți din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Autor: Iulia Vlad