Vești bune pentru Clinica Nera care a primit recent certificarea din partea Ministerului Sănătății pentru recuperare medicală!

clinia nera
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Inaugurat la începutul acestui an, centrul de tratament a găzduit în medie între 60 și până la 100 de pacienți pe lună în condițiile în care are o capacitate de 45 de saloane cu două paturi. Cea mai bună reclamă se dovedește a fi cea „de la om la om” sau, mai nou, căutările pe internet aduc vizitatori de dincolo de granițele României. Pacienți din Germania și Israel sunt cei care au solicitat deja programări în viitorul apropiat pentru a veni la Clinica Nera.

Solicitări sunt din toată țara, dar pentru că le aste mai aproape, vin în special cei din Banat și din zona de sud a țării. Este locul unde se face nu doar recuperare oncologică și unde tratamentul „vizează atât trupul, sufletul, cât și mintea”, după cum se arată pe contul de socializare al instituției.

În urmă cu câteva zile, Clinica Nera a obținut certificarea din partea Ministerului Sănătății pentru recuperare medicală, ceea ce înseamnă implicit și tratarea bolnavilor diagnosticați cu cancer! Urmează alți pași care trebuie urmați până la îndeplinirea formalităților complete.

Recuperarea medicală este un termen generic și se referă la posibilitatea de reabilitare a pacienților oncologici, în primul rând, apoi a celor care se află post-COVID-19, dar și a pacienților cu afecțiuni locomotorii.

La Clinica Nera, coordonată de prof. univ. dr. Pavel Chirilă, există cea mai performantă tehnologie din România pentru camera hiperbară, unde se aplică terapia cu același nume. Este camera germană Haux, acreditată ca echipament medical, cu rezultate imediate în recuperarea post-COVID și monitorizarea indicatorilor medicali. Centrul pune la dispoziție și facilitați pentru EKG, spirometrie, fizio-kinetoterapie și dietoterapie, unele chiar în interiorul camerei hiperbare.

Se tot vorbește despre această procedură, dar puțini știu că de fapt ea constă în inhalarea de către pacient a oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, el aflându-se într-o încăpere la o presiune mai mare decât cea atmosferică, crescându-i astfel nivelul oxigenului din sânge. Acest lucru are drept consecință refacerea țesuturilor mai repede decât în mod normal.

„Procedura nu s-ar putea face în orice mediu.”, spune managerul de proiect, Cristian Popescu, cel care subliniază faptul că întreg ansamblul de opt construcții se află într-o zonă cu aer nepoluat, cu o concentraţie de peste 1.000 de ioni negativi pe cmc (aer pur), mărginită de ariile protejate Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi Parcul Naţional Semenic.

În timpul tratamentului, care durează între 1 și 3 ore în camera hiperbară, în funcție de recomandarea medicului, pacienții se pot relaxa, pot urmări pe monitoare filme sau pot asculta muzică în căști.

Spațiul clinic se adresează bolnavilor de cancer aflați în stadii incipiente ale bolii, care au urmat tratamente de chimioterapie sau celor aflați în recuperarea postoperatorie. Pacienții pot fi tratați pe baza unui plan personalizat, cu medicamente pentru controlul durerilor și ținându-se cont de toate celelalte afecțiuni existente.

Clinica Nera și-a diversificat oferta și se vorbește acum despre o paletă largă de posibilități de recuperare. De pildă, se poate interveni și în cazul unor afecțiuni lombare, hemipareze sau dureri ale articulațiilor. În sala multifuncțională de fizio-kinetoterapie, procedurile sunt aplicate cu aparatură medicală performantă, de ultimă generație, aparate cu laser, curenți, bicicletă și bandă terapeutică. Iar cei care doresc și vin împreună cu aparținători sau cu familia, pot primi si recomandări legate de nutriție și conduită medicală.

De asemenea, sunt încurajate plimbările în aer liber, Clinica Nera beneficiind de un spațiu de peste 10 hectare de curte, dar de la Clinica se pot face drumeții și în zonele limitrofe, extrem de pitorești. În imediata apropiere a Clinicii Nera se află mai multe puncte turistice, inclusiv Cheile Nerei și Parcul Național cu același nume.

Cea mai mare nemulțumire a celor care au pus bazele și au creat această oază de recuperare este legată de starea drumurilor, de infrastructura de acces până la Clinica Nera și până la cele mai importante obiective turistice de vizitat din apropiere: Mănăstirea Nera, Sasca Montană, Cheile Nerei.

Clinica Nera este locul ideal pentru un sejur medical de recuperare în general și de remontare a organismului pentru a lupta cu boala, în special cu boala oncologică.