Se cumpără un nou tomograf! 5,3 milioane de euro, dotări record pentru Spitalul Municipal din Lugoj

Proiectul „Echiparea și dotarea Spitalului Municipal «Dr. Teodor Andrei» în vederea gestionării eficiente a crizei sanitare COVID” a fost avizat de către Ministerul Sănătății. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 25,8 milioane de lei, respectiv 5,3 milioane de euro.

„Din această valoare, 3.593.768,54 lei reprezintă cheltuieli făcute deja de către Primăria Municipiului Lugoj, sumele urmând a fi returnate la bugetul local”, precizează, la rândul lui, primarul Claudiu Buciu.

Printre echipamentele și instalațiile noi ce vor fi achiziționate se numără: un rezervor criogenic de oxigen; 255 prize de oxigen pentru majoritatea paturilor din spital, plus 255 de sisteme de oxigenare formate din debitmetru și umidificator autoclavabil; patru panouri de monitorizare și alarmare a presiunii gazelor medicinale; sistem de aspirație cu regulator de vacuum (28 bucăți); aparat de climatizare în blocul operator (4 bucăți); un frigider mortuar; aparat vizualizare vene (2 bucăți); ecograf (2 bucăți); o masă chirurgicală electrică; EKG Holter cu 12 canale (2 bucăți); aparat radiologie C-ARM; 330 de paturi noi de spital, 15 unități EKG noi; o stație generare oxigen, patru tărgi hidraulice pentru urgențe, fiecare cu suport defibrilator, un incubator nou și 10 paturi pentru nou-născuți, un analizor automat de biochimie etc.

leader board 728 x 90 px

Dar acestea nu sunt toate echipamentele ce vor fi aduse la Lugoj prin acest proiect. Pe listă sunt trecute 36 de achiziții specifice. Dintre acestea, cea mai importantă este încă un computer tomograf, care se adaugă la cel deja instalat la SML.
Reamintim că tomograful Philips Acces CT 16 este operațional încă din luna mai a anului 2020. Cu cele două aparate, actualul director al SML, dr. Ionuț Lucian Cocoș, este convins că Lugojul va deveni un centru imagistic regional, obiectiv pe care și l-a propus la preluarea oficială a mandatului. „Cu aceste aparate de ultimă generație, dorim să facem la Lugoj un centru de imagistică de performanță. În acest sens, intenționez să mai aducem doi doctori pe sectorul de radiologie. Vom face demersurile către Ministerul Sănătății pentru a aproba linia de gardă pentru radiologie”, spunea dr. Cocoș, la 17 mai 2021.