Coco Galescu şi Romeo Dunca au ajuns acasă după expediţia în infernul îngheţat

Primii români care au cucerit Polul Sud au ajuns azi-noapte la Timişoara. După aproape o lună în care s-au adăpostit într-un cort şi au parcurs 500 de kilometri pe schiuri, la minus 35 de grade, bănăţenii s-au întors victorioşi acasă.

După o escală la Madrid, unde au fost invitaţi la masă de un fin al primarului Caransebeşului, Marcel Vela, Coco şi Romeo Dunca au urcat în avionul de Budapesta aseară, la ora 18. În cursul nopţii, cei doi au ajuns la Timişoara, unde vor susţine în această dimineaţă o conferinţă de presă.

Vremea rea i-a ţinut blocaţi timp de aproape o săptămână în iadul alb. Deşi data la care ar fi trebuit să se întoarcă acasă era 18 decembrie, din cauza ceţii şi a vântului, cei doi temerari au fost nevoiţi să rămână încă trei zile la baza de cercetare Scott-Amundsen. Au reuşit în cele din urmă să plece de la Polul Sud, însă au rămas din nou blocaţi la baza Union Glacier, unde vântul puternic şi furtuna au făcut imposibilă aterizarea avionului Tupolev pe care îl aşteptau bănăţenii.

În cele din urmă, după multe încercări şi obstacole, Coco şi Romeo au primit veşti bune. Au reuşit să plece din ţinutul gheţurilor spre Timişoara. Din Santiago de Chile au urmat acelaşi traseu ca la plecare, cu escale la Punta Arenas, Madrid şi Budapesta. Odată ajunşi în capitala Ungariei, exploratorii români au fost preluaţi de o maşină până în oraşul de pe Bega.

Coco Galescu şi Romeo Dunca sunt primii români care au ajuns la Polul Sud pe schiuri, într-o expediţie organizată la exact o sută de ani de la prima cucerire a celui mai sudic punct al planetei de către olandezul  Amundsen.