Veste proastă pentru membrii ATOP Caraș-Severin! USR-PLUS vrea să le taie indemnizația!

untitled design set 970x90 px

În Caraș-Severin abia s-a votat noua formulă ATOP care ar trebui să funcționeze în următorii 4 ani. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentul care atestă noii membri, că USR-PLUS vine deja cu o inițiativă legislativă prin care se cere eliminarea indemnizațiilor pentru membrii ATOP, pe considerentul că aceștia vor pune interesul pentru siguranța cetățenilor mai presus de siguranța financiară personală.

USR-PLUS a depus o inițiativă legislativă de eliminare a indemnizațiilor pentru membrii Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP), pe motiv că instituția reunește numeroși reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de ordine publică, aceștia fiind remunerați de două ori pentru aceeași muncă.

„ATOP are un rol pur consultativ, iar sarcina membrilor este deja realizată de alte instituții, precum: Consiliul Județean, Poliția de Frontieră, Poliția Locală, Jandarmeria Română și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. USR-PLUS și-a propus să corecteze paralelismul legislativ și să oprească risipa din banii publici”, spun reprezentanții Alianței.

Inițiativa aparține deputaților USR-PLUS: Pollyanna Hangan, Cristina Rizea și Denisa Neagu. Aceștia doresc modificarea și completarea Legii 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, astfel încât ATOP să-și desfășoare activitatea fără remunerarea membrilor ce o constituie.

În prezent, cheltuielile necesare pentru desfăşurarea activităţii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică se suportă din bugetul Consiliului Județean, iar activitatea membrilor este remunerată. Fiecare membru ATOP primește lunar o indemnizație egală cu 10% din salariul președintelui Consiliului Județean.

Copreședintele USR-PLUS Caraș-Severin, Daniel Toma, spune că, în urma informațiilor primite de la 33 de Autorități Teritoriale pentru Ordine Publică din totalul de 42, acestea au cheltuit în anul 2020 10,17 milioane de lei, din care aproape 10 milioane numai pentru acoperirea indemnizațiilor de ședință.

Mai mult, spune Toma, există discrepanțe foarte mari între aceste autorități: spre exemplu, ATOP Ialomița a cheltuit 13.399 de lei (pentru o singură ședință desfășurată în 2020), în timp ce ATOP Caraș-Severin a cheltuit 776.264 de lei. Desigur, cea mai mare parte a banilor o constituie indemnizațiile membrilor.

„Avem convingerea că ședințele ATOP Caraș-Severin vor fi organizate la fel de des și după ce membrii nu vor mai fi remunerați. Participanții vor putea dovedi astfel că interesul mare pentru a ocupa un loc în această instituție este reprezentat de contribuția lor la siguranța cetățenilor, și nu la siguranța financiară personală”, completează Daniel Toma.

Noua formulă a ATOP stabilită în ședința de Consiliu Județean din 31 martie este următoarea:

PREȘEDINTE

 • Ioan Cojocariu (consilier județean PNL)

MEMBRII

 • Daniel Surdu – consilier judeţean PNL – desemnat prin hotărâre de Consiliu Județean;
 • Ghită Sporea – consilier judeţean PNL;
 • Vasile–Liviu Brumar – consilier judeţean PNL;
 • Ovidiu-Cristian Chimigeriu – consilier judeţean PNL;
 • Mariana-Gabriela Stuparu – consilier judeţean PSD.
 • Nina Curița – reprezentant al comunităţii (jurnalist) – desemnată de președintele Romeo Dunca prin dispoziție;
 • Darian Ciobanu – reprezentant al comunităţii (secretarul județului) – desemnat de președintele Romeo Dunca prin dispoziție;
 • Arin Ispas – reprezentant al comunităţii (antreprenor) – desemnat de președintele Romeo Dunca prin dispoziție;
 •  – subprefectul judeţului Caraș-Severin – va fi desemnat abia după numirea celui de-al doilea subprefect al județului;
 • Ciprian-Ioan Terciu – (î)şeful Inspectoratului de Poliţie Județean Caraş- Severin;
 • Jan Burtea – reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor Caraș-Severin;
 • Marian-Ciprian Petrișor – (î)inspector-șef, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl.bg.Vasile Zorzor” Caraș-Severin;
 • George Cozariuc – (î)inspector-șef, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin;
 • Ionel Andronache – șeful Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Caraș-Severin;
 • Alexandru Ciati – director executiv, Direcția Poliție Locală Reșița.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/