Veste bună pentru Victor Ponta de la Ion Mocioalcă, dar nimic mai mult!

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

Deputatul Ion Mocioalcă, președintele social-democraților din Caraș-Severin, nici nu vrea să audă zvonurile legate de o plecare în masă din organizația pe care o conduce spre Pro România, partidul lui Victor Ponta!

Declarația de zilele trecute a fostului premier au alimentat zvonurile de pe scena politică, atât la nivelul județului, cât și la nivel central. Victor Ponta spunea că în Pro România vor mai veni trei deputați PSD, prin urmare, va putea face grup parlamentar la Camera Deputaților, pentru că, procedural, partidul său va avea zece deputați aleși pe aceeași listă. „A zis domnul Mocioalcă că nu putem să ne formăm un grup acum pentru că nu avem zece deputați care au candidat pe aceeași listă, deocamdată suntem șapte. Domnul Mocioalcă mi-a dat vestea bună, eu m-am bucurat pentru că ştiu sigur că mai vin încă trei deputaţi. Noi suntem acum noul PSD, ei sunt noul PD”, spunea Victor Ponta dând naștere la tot felul de comentarii și speculații.

Ion Mocioalcă a explicat însă pentru expressdebanat.ro că nu a făcut altceva decât să prezinte, în calitate de președinte al Comisiei privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care sunt condițiile în care se poate forma un grup parlamentar. De eventuale plecări din PSD Caraș-Severin spre Pro România nici nu a vrut să audă, lăsând să se înțeleagă faptul că sunt doar niște speculații total nefondate. „Eu mi-am făcut datoria de președinte de comisie și am interpretat întocmai regulamentul, Legea 96, la care se referă Statutul deputaților și senatorilor. Eu am spus foarte clar cum se înființează un grup parlamentar. Asta am făcut la cererea grupului parlamentar PSD”, a afirmat președintele PSD Caraș-Severin.

Într-adevăr, solicitarea a venit de la liderul grupului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, care a fost lămurit printr-un comunicat al comisiei: „Constituirea, organizare şi funcţionarea propriu-zise ale grupurilor parlamentare sunt stabilite prin Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Regulamentul Senatului. Interpretarea acestor prevederi revine Comisiilor pentru regulament ale fiecărei Camerei. Reţinem totuşi că Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede la art. 13 alin. (6) că «Deputaţii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputaţi neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputaţii rămaşi neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar» iar art. 19 alin. (1) arată în mod explicit că «Formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obţinut mandate în urma alegerilor este interzisă». Regulamentul Senatului prevede, în mod similar, la art. 16 alin. (7) că «Este interzisă constituirea unui grup parlamentar care să reprezinte sau să poarte denumirea unui partid, a unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a unei alianţe electorale sau alianţe politice care nu a obţinut mandate de senator în alegeri»”.

Mocioalcă a fost vizibil iritat de zvonurile lansate în spațiul public de către „surse social-democrate„ cum că PSD Caraș-Severin ar migra în masă către Pro România și că un prim semnal concret în acest sens ar urma să fie dat cu ocazia mitingului PSD de sâmbătă. Cele mai recente informații dinspre sediul PSD Caraș-Severin de pe George Enescu spun însă că vor pleca sâmbătă dimineață spre capitală nu mai puțin de 2.000 de social-democrați cărășeni, ceea ce ar reprezenta o nouă demonstrație de forță a organizației care a câștigat zdrobitor alegerile parlamentare din 2016.

expres banat 1000x100 (2)