Veste bună pentru șoferii din Vest: contract semnat pentru un drum vital în Timiș

Autoritățile au mai făcut un pas important pentru realizarea variantei ocolitoare de sud a centurii Timișoarei, drum atât de necesar și pentru cei care trec prin zonă, cât deopotrivă pentru Capitala Banatului. Miercuri s-a semnat contractul pentru supervizarea proiectării și execuției drumului, unul cu impact important în regiune.

Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutierea semmat miercuri contractul pentru “Supervizarea proiectării și execuției Variantei de ocolire Timișoara Sud”, cu  asocierea Ventra Project Management SRL – Utiber Kozuti Beruhazo Kft.Valoarea totală a contractului este de 6.433.626 Lei fără TVA, iar sursa de finanțare sunt fondurile europene nerambursabile. În total, varianta ocolitoare de sud a centurii va avea o lungime totală de 25,69 de km. Traseul centurii vizează localitățile Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda.

Odată ce drumul va fi gata, vor fi o serie de beneficii deloc de neglijat. Odată, în oraș nu vor mai intra atât de multe camioane, cum se procedează acum. Șoferii ce transportă mărfuri intră în orșa pe Calea Șagului și o iau apoi pe Liviu Rebreanu, bulevard pe care în multe locuri se văd urme în asfalt din cauza traficului greu. Timișorenii vor avea drumuri mai libere, iar traficul ce intră în țară pe la vama Moravița, și merge pe DN 59 pentru a ajunge pe DN 6 sau pe autostradă va putea evita orașul și câștiga timp. Iar șoferii nu vor mai avea bătaia de cap cu bulevardul Rebreanu, unul cu foarte multe intersecții semaforizate.

După ce va fi gata centura sud, o parte importantă a variantei de ocolire va înconjura orașul, chiar dacă nu total. Acum, Timișoara are centură de nord de la Ghiroda până ieșirea din oraș de pe Calea Aradului. Varianta de sud va fi din Ghiroda până la Utvin, la podul peste Bega. Despre porțiunea de nord-vest, primarul Timișoarei declara recent că speră ca viitoarea autostrada Timișoara-Belgrad, care va fi legată de autostrada Timișoara-Arad, să treacă prin vestul orașului și să îndeplinească și rolul centurii.

Pentru proiectarea și execuția variantei ocolitoare de sud, operatorul economic este Tirrena Scavi SpA. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei  fără TVA, echivalentul a 58 milioane Euro fără TVA, având un cost/km de 2,25 milioane euro fără TVA. Primarul Timișoarei a declarat recent că vor fi alocate 40.550.000 de lei de lei anul acesta pentru centura de sud a Timișoarei.