Toate partidele politice se organizează în această perioadă pentru alegerile locale din vara acestui an. Practic, scrutinul electoral este cel mai important pentru comunitate și tocmai din acest motiv, spre deosebire de celelalte, prezența la vot este mai numeroasă.
În acest sens, formațiunile politice dau bani grei pe sondaje, analizează piața, testează ce ar avea succes la electorat și încearcă să găsească o formula adecvată prin care să adune cât mai multe voturi. Până acum, singurul partid din Caraș-Severin care a dat publicității o parte dintre candidați este PNL. Celelalte nu au scos un sunet despre potențialii membri care ar intra în competiția pentru câștigarea fotoliului de primar la cârma celei mai importante unități administrativ-teritoriale din județ, municipiul reședință de județ Reșița.
Nici pentru liberali apele nu sunt tocmai limpezi, mai ales că doi dintre liderii formațiunii, aflați chiar la cârma Consiliului Județean, sunt în prezent condamnați de instanțele de judecată. Frunzăverde și Ghiorghioni și-au aflat pedepsele vineri pentru cel mai recent tur de scrutin care a avut loc în România, cel al alegerilor prezidențiale. Deși din PNL niciun lider n-a acceptat public faptul că această condamnare aduce după sine și grave probleme de imagine, pentru conducerea celui mai important for din județ nu s-a vehiculat încă niciun nume.
Practic, ar fi dificil să găsească un înlocuitor la nivelul lui Frunzăverde, care ani de zile s-a aflat la cârma județului. Până când să identifice candidatul potrivit, cei doi copreședinți, Marcel Vela și Valeria Schelean, sunt obligați de dispozițiile date de la nivel central pe linie de partid să fie cap de listă la nivel de for județean.
„Așteptăm să vedem care dintre colegi își doresc să intre bătălia electorală. Cel puțin cei doi copreședinți vor intra în luptă. Atât eu, cât și domnul Marcel Vela vom fi candidați, dar asta nu înseamnă că ne dorim asta. Vom definitiva lista pentru că alegerea se face indirect de către consilieri, dar ne punem problema să avem un coleg pe care să îl susținem pentru a ocupa funcția. Vom candida pentru că așa este regula, ca cei doi copreședinți să se regăsească pe listă la nivel de Consiliu Județean”, a explicat Valeria Schelean la cea mai recentă conferință de presă pe care a susținut-o.
În ce privește municipiul Reșița, candidatul a fost stabilit printr-un sondaj de opinie, potrivit dispozițiilor de la centru. Așa cum Express de Banat a relatat în premieră în presa din Caraș-Severin, acesta va fi Nelu Popa, cunoscut de locuitori sub numele de Tăițelu.
La Oțelu Roșu, candidatul PNL va fi Magda Lungu, iar la Moldova Nouă, cel mai probabil, Adrian Torma va intra în bătălia electorală. Pentru orașe, liberalii trebuie să facă sondaje de opinie cu case autorizate, iar pentru comune vor folosi resursa proprie din partid, astfel încât să obțină un răspuns cât mai apropiat de realitate.
„Pot să vă spun că PNL dorește ca până pe 15 februarie să definitiveze toate listele pentru consiliile locale, Consiliul Județean și toate primăriile din cele 77 de localități din Caraș-Severin, astfel încât în 1 martie să ne putem stabili componența echipelor de campanie. Sperăm să ne încadrăm în aceste termene pe care le-a stabilit Bucureștiul la nivel central și suntem obligați să le respectăm, să putem veni pe 1 martie cu o echipă puternică de campanie, care se va constitui, conform deciziei partidului, la nivel de organizații de secții de votare. Practic, pe toate secțiile de votare trebuie să avem coordonatori de echipe de campanie și să facem toate demersurile în vederea alegerilor locale care urmează”, a precizat Valeria Schelean.