Vasilescu (BNR): Dacă BNR ar scoate prea multă valută, în zilele astea, ROBOR-ul s-ar duce peste 7%!

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale a României (BNR), a explicat sâmbătă care ar fi efectele dacă instituția ar arunca bani din rezerva valutară pe piață pentru a apăra leul, așa cum i-a recomandat PSD.

„Venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei, pentru că asta se întâmplă şi pe piaţa internaţională: vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo, dacă se vând, se şi cumpără, pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără, s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută, în zilele astea, când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. (…) Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândești la consecințe”, a afirmat Adrian Vasilescu, într-o emisiune la Antena 3, potrivit Mediafax.


Consilierul BNR a subliniat că a dat aceste explicații despre ce efecte ar fi dacă BNR ar scoate bani din rezervă valută a României, „ca să apere leul”, în condițiile în care în joc a intrat toată piața internațională, de la Singapore la New York.

„Ce se întâmplă în aceste zile pe piața noastră – s-a depreciat euro atât de mult – nu este din cauze interne, este că a intervenit piața internațională, unde sunt miliarde de lei în circulație și miliarde de lei prin care sunt denominate titlurile de stat ale României care circulă de la Singapore și până la New York”, a mai spus Vasilescu.

Cursul de schimb leu/euro a încheiat vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,17% față de miercuri, joi fiind zi nelucrătoare, potrivit datelor afișate de BNR, fiind a opta zi de creștere consecutivă. De la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în fața euro. Dar tot de la începutul anului, Guvernul a introdus o taxă între 0,1% și 0,5% pe activele financiare ale băncilor, dacă dau credite cu un ROBOR mediu trimestrial de 2-4%.

Vasilescu a susținut, în aceeași emisiune de sâmbătă dimineața, că actuala depreciere a leului mai are printre cauze importurile foarte mari, care pot ajunge pentru anul trecut la 14 miliarde de euro, situație dificilă în condițiile în care țări precum Polonia sau Cehia au excedent.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/