Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, de zeci de ori mai contagioasă decât tulpina Delta. Peste 180 de cazuri depistate în România

omicron

Peste 180 de cazuri de infecție cu varianta Omicron au fost depistate în România. Este vorba și despre pacienți din județele Timiș și Caraș-Severin. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara atrage atenția că noua tulpină este de 70 de ori mai contagioasă.

Omicron s-a răspândit rapid în țările din Europa, dar potrivit studiilor realizate până la acest moment pare să fie mai puțin patogenă.

„Este o tulpină foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta care ne-a afectat în ultimul val. Din acest motiv vedem ce se întâmplă în această lume. În Europa și în Statele Unite care a debutat în cel de-al cincilea val cu o lună înainte de noi. La ora actuală, în Franța sunt peste 250.000 de cazuri pe zi. Anglia depășește 200.000, Statele Unite, peste un milion. Ceea ce înseamnă foarte, foarte mult. Chiar dacă aceste cazuri nu merg proporțional cu numărul de forme grave și severe. Conform studiilor, formele nu sunt la fel de severe, au mortalitate mai mică decât tulpina Delta. Aceste state au un număr foarte mare de persoane vaccinate. În jur de 70, 80% cu două doze și cu ceva mai puțin cu trei doze”, a spus medicul Virgil Musta.

Vaccinurile împotriva COVID-19 protejează și împotriva noilor variante ale coronavirusului, dar au cea mai mare eficacitate atunci când sunt administrate în trei doze.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

„Se știe că persoanele care au trei doze sunt cele mai bine protejate. Vaccinul nu e la fel de eficient dacă ai două doze, față de trei doze. De aceea este și o luptă în aceste state să vaccineze cu a treia doză cât mai repede ca să îi protejeze pe cei la risc. După cum am învățat, primii care riscă să decedeze sunt persoanele cu obezitate, cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorii, renale, precum insuficiență renală, cu ciroză, cu neoplazii. Aceștia sunt prima țintă, primii care ar trebui să se vaccineze ca să îi putem salva. Nu știm exact cum va evolua această pandemie la noi pentru că numărul de persoane vaccinate cu două doze este mult mai mic. Puțin peste 40%. Tulpina Delta a afectat rar persoanele vaccinate. Vom vedea dacă această particularitate a tulpinii Omicron de a fi mai puțin patogenă este reală sau acest lucru s-a datorat numărului mare de vaccinați. Eu totuși sper ca această tulpină să nu fie mai patogenă pentru că dacă e așa ne va lovi puternic”, a spus medicul Virgil Musta.

În România au fost confirmate 183 de cazuri de infectare cu Omicron, ultimele 91 fiind raportate miercuri, 5 ianuarie. Dintre acești pacienți, 40 sunt nevaccinați.