Noutatea valului 5: centre de evaluare pentru pacienții diagnosticați. 8 vor fi în Timiș

combinezon medic covid
untitled design set 970x90 px

Autoritățile din Timiș pregătesc spitalele pentru valul 5 al pandemiei. În județ vor fi deschise opt centre de evaluare pentru pacienții diagnosticați cu Covid, centre în care aceștia vor putea fi monitorizați de medici specialiști, dacă forma bolii pe care o au nu este agresivă. 

Primele măsuri pe care spitalele le vor lua în perspectiva acestui nou val al pandemiei au fost discutate într-o ședință la Prefectura Timiș, la care au participat managerii de spitale din Timișoara și Lugoj, reprezentanții SAJ, UPU și de la DSP.

„La ora actuală avem aproximativ 663 de paturi non-ATI și 57 paturi ATI, dar putem crește înspre 800 de paturi non-ATI și spre 80 de paturi ATI. De asemenea, în alte spitale putem să mai venim cu câteva paturi, de exemplu la Boli Cardiovasculare, acolo vom avea pacienți ATI care au și comorbidități. Estimăm că principala greutate va fi pe umerii domnilor manageri de spitale din Timișoara, care vor trebui să se descurce cum au făcut-o și în valul 4.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș cu atribuții de prefect.

În plus, în Timiș vor funcționa 8 centre de evaluare pentru pacienții Covid. Acestea vor fi organizate la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, la Spitalul Județean, CFR și Militar (spitalul modular), iar în județ – la Spitalul Municipal Lugoj, în Sânnicolau Mare, Jimbolia și Deta. Chiar dacă le-au identificat, autoritățile și managerii de spitale așteaptă să fie elaborate și normele de aplicare pentru funcționarea/bugetarea acestora.

„Programul acestor centre va fi coordonat între toate centrele din Timișoara, astfel încât să putem acoperi toți pacienții care au nevoie de evaluare. Așteptăm de la CNAS normele de aplicare ale ordinului. Pentru această evaluare vom folosi medici specialiști. Depinde de cum va deconta CNAS, așa vom putea face și programul. În funcție de câți pacienți vor fi se poate ajunge și la program non-stop.”, a explicat managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu.

Cum vor funcționa centrele?

La Spitalul Județean din Timișoara, centrul complet de evaluare pentru pacienții Covid va fi organizat în cadrul Ambulatoriului, cu circuite complet separate pentru bolnavii care se încadrează în limitele evaluării.

publicitate ziar expresb 1000x100

„În acest centru, bolnavii care au fost deja depistați pozitiv și au fost văzuți clinic de către medicul de familie, dar ei fie au o boală cu o formă ușoară fără factori de risc și sunt îngrijiți la domiciliu, fie o formă moderată, vin la evaluare periodic la medici specialiști din cadrul spitalului și pe lângă anamneza pe care medicii le-o fac, li se recoltează analize și li se efectuează imagistică specifică acestei patologii, în funcție de pacienți și de severitatea bolii. După această vizită, pacienții primesc, prin medicii de familie, rezultatul.”, a declarat Raul Pătrașcu.

Pacienții care nu se pot deplasa sau cei care sunt dependenți de oxigenoterapie vor veni la aceste centre cu ambulanțele. Ceilalți „vor putea veni și cu autovehicul propriu sau cu orice alt mijloc în afară de mijloacele de transport în comun, fără a pune în pericol sănătatea publică”, potrivit lui Pătrașcu.

În schemă vor intra, în acest val, și centrele de permanență.

„Încurajăm patronii, acolo unde se poate, regimul de telemuncă, mai ales în următoarea perioadă de 2-3 săptămâni, o lună de zile pentru a scădea riscul de infectare în cadrul companiilor și firmelor, inclusiv la instituțiile publice. Atragem atenția că am făcut mai multe centre de evaluare ca oamenii, la primele simptome, să vină la aceste centre. S-au identificat noi soluții: implicarea cu ajutorul centrelor de permanență care au regim de gardă non-stop care pot ajuta la monitorizarea, împreună cu medicii de familie, a formelor ușoare.”, a spus și Cristian Oancea, managerul de  la „Victor Babeș”.

La nivel de medicație, la Babeș „stăm cât de cât bine”, iar directorul Județeanului spune că spitalul are stocuri inclusiv de medicamente, nu doar pentru Covid, ci și pentru complicațiile Covid: „La anticoagulante avem un stoc de rezervă, pe lângă utilizarea curentă, de o săptămână. Noi am vrea să avem stoc de o lună. La Remdesivir avem un stoc de două săptămâni, am vrea să îl avem mai mare. (…) Așteptăm ca la sfârșitul lunii să intre acele medicamente curative pentru SARS-CoV-2.„

Reamintim și faptul că, la finalul anului trecut, spitalul din Făget a primit de la rezervele de stat un container pentru a deschide un punct de triaj epidemiologic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/