Varianta luată în calcul de autoritățile din Timiș, în cazul în care se vor ocupa toate paturile pentru pacienții COVID-19

Situație complicată în județul Timiș din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus. În ultimele săptămâni, tot mai mulți locuitori au contactat noul virus, iar totalul îmbolnăvirilor se apropie de 10.000. Cu toate că mulți pacienți sunt asimptomatici și se tratează la domiciliu, peste 400 de persoane sunt internate în spitale. Dominic Fritz a spus că există un plan, în cazul care sistemul sanitar nu va mai face față.

În primă fază se caută variante pentru suplimentarea numărului de paturi, destinate pacienților care dezvoltă forme moderate și severe de COVID-19, iar strategia se bazează pe dotarea acestora cu dispozitive cu oxigen.

„Am discutat cu specialiștii. Cu cât mai mulți pacienți pot fi tratați cu oxigen, cu atât mai puțini ajung în ATI. Strategia este să creștem cât se poate de mult paturile cu oxigen ca să nu mai ajungă oamenii la ATI. Am avut o discuție cu directorul unei companii care are și concentratoare de oxigen și încercăm să închiriem sau să achiziționăm cât mai multe concentratoare”, a declarat Fritz, în cadrul unei conferințe de presă.

leader board 728 x 90 px

Primarul Timișoarei a mai spus că, în cadrul Spitalului Municipal, au mai fost puse la dispoziție încă 70 de paturi, dintre care 12, conectate la oxigen, dar adevărul este că suplimentarea nu poate avea loc la nesfârșit dacă în județ se va înregistra în continuare un trend ascendent. Astfel, s-a discutat și despre situația în care sistemul sanitar nu va mai face față. Dominic Fritz spune că într-un scenariu dezastruos, se ia în calcul varianta tratării pacienților, care au nevoie de spitalizare, de acasă.

„Depinde foarte mult de câte concentratoare de oxigen putem achiziționa pe termen scurt. Noi ne gândim inclusiv la un scenariu în care nu mai sunt paturi și trebuie să se ia decizia de a sta acasă cu un concentrator, decât pe hol, în spital. Eu sper să nu se ajungă la acest scenariu”, a mai declarat Dominic Fritz.

În județul Timiș sunt câteva sute de paturi pentru bolnavii de coronavirus, dar autoritățile nu au transmis situația exactă, în ciuda solicitărilor transmise de presă.

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Fritz: „Este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și a întregii zone periurbane”