Negocierile PNL-USR PLUS în Timiș, în sferturile de finală. Viceprimarii Timișoarei ar putea fi votați la sfârșitul săptămânii

Liberalii au ajuns, în cele din urmă, la un consens cu cei de la USR PLUS pentru formarea unor majorități la CL Timișoara și la CJ Timiș și, implicit, au agreat cum își vor împărți funcțiile. Dominic Fritz speră să aibă votați viceprimarii la sfârșitul săptămânii. 

Dominic Fritz a confirmat, marți, faptul că usr-istul Ruben Lațcău va fi unul dintre cei doi viceprimari ai Timișoarei. „Ruben Lațcău este omul care a coordonat echipele în spatele programului nostru de guvernanță locală. Este pasionat de politici publice și a fost peste 10 ani în industria automotive”, a spus Fritz.

Doi dintre cei 27 de consilieri locali aleși în 27 septembrie nu au depus încă jurământul și, prin urmare, nu au fost validați în funcție. Este vorba despre Radu Țoancă (PSD) și Cosmin Tabără (PNL). După ce aceștia vor intra în mandat, noul consiliu local va putea vota viceprimarii.

CITEȘTE ȘI: Dominic Fritz, învestit primar al Timișoarei: „Veți avea în mine un partener intransigent, care nu tolerează șmecheria, dar cu brațe larg deschise pentru colaborare”

Potrivit Codului Administrativ, după constituire, consiliul local își organizează comisii de specialitate, pe principalele domenii de activitate. Viceprimarul este ales prin vot secret pe bază de buletine de vot, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Alegerea viceprimarului se realizează printr-o hotărâre a consiliului local. În situația în care se aleg doi viceprimari, sunt declarați aleși candidații care au obținut votul majorității absolute. În această situație, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.

„Confirm că suntem într-un stadiu aproape finalizat împreună cu PNL, încă nu e nimic formalizat, dar sunt optimist și încrezător că vom putea închide acest capitol în curând și vom putea vota în consiliul local și consiliu județean. Eu nu știu exact când va fi acest proces de validare a celorlalți membri ai consiliului local. Nu sunt din partidul meu, deci nu știu ce demersuri au făcut, dar eu sper că la sfârșitul acestei săptămâni, cel târziu la începutul săptămânii viitoare să putem avea un consiliu local în care putem vota și viceprimarii”, a declarat Dominic Fritz.

În cazul Consiliului Județean Timiș, la ceremonia de învestitură din 24 octombrie au depus jurământul Alin Nica, președintele CJT și 31 dintre cei 36 de consilieri județeni validați de Tribunalul Timiș.

CITEȘTE ȘI: Timișul are oficial președinte de consiliu județean. Alin Nica, învestit în funcție în prezența premierului Ludovic Orban