Vara – sezonul preferat al turiștilor pentru călătorii cu popas la Caransebeș

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul verii unui an cu însemnătate deosebită pentru Caransebeș și pentru întregul Banat, și anume anul care marchează împlinirea unui centenar de când inimile bănățene s-au unit cu celelalte inimi tricolore.

Poate ca un dar pentru municipiul Caransebeș și pentru întreaga zonă la împlinirea celor 100 de ani de administrație românească, vara anului 2019 a fost bogată în turiști, sosiți de pe întreg cuprinsul României, din toate zonele etnografice ale țării noastre, dar și din alte țări europene precum Ungaria, Serbia, Austria, Germania, Polonia, Cehia, Olanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie, după cum ne precizează Roxana Novacovici, inspector turism în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică.

„Este o bucurie să sesizăm faptul că România (și îndeosebi zona noastră, a Banatului de Munte) se regăsește pe piața turistică a tot mai multor țări europene, însă mai mare este bucuria că renumele nostru trece dincolo de granițele europene, municipiul Caransebeș având prilejul de a-și deschide «porțile Cetății» unor turiști sosiți din SUA, Australia, Taiwan. Turiștii care au trecut pragul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al municipiului Caransebeș au fost interesați de turismul istoric, cultural și religios din municipiu, de parcurile naționale din județul Caraș-Severin, de stațiuni și sate unde se pot refugia departe de haosul și aglomerația unui oraș, de vestigiile istorice din cuprinsul județului nostru, de trasee montane pentru drumeții, dar și de trasee pentru ciclism.”, ne-a declarat Roxana Novacovici.

În opinia inspectorului de turism, centrul turistic a devenit în ultima perioadă locul în care faci schimb de informații și experiențe, cunoști oameni inediți cu care poți lega prietenii.

„Oamenii care ne-au trecut pragul au fost încântați de faptul că există astfel de centre, deoarece se pot îndepărta puțin de tot ceea ce înseamnă tehnologie și se pot informa dintr-o hartă sau o broșură, purtând totodată o conversație. Deși este surprinzător, oamenii sunt însetați de dialog, de interacțiunea cu celălalt, iar o vacanță este prilejul potrivit de a te desprinde din lanțurile lumii moderne și a tehnologiilor sale, revenind la contemplarea naturii, orientarea în spațiu cu o hartă și o busolă, dar și la dialog. Tot din interacțiunea noastră cu turiștii am înțeles că nimic nu poate cuceri inima unui călător precum o face povestea locurilor pe care le străbate. Istoria, cultura, tradițiile și oamenii își vor avea întotdeauna locul de cinste în călătoria unui turist, acestea fiind cartea de vizită a unei așezări sau a unei regiuni, însă această carte de vizită trebuie transformată întâi într-o «carte de povești» pe care turistul să o poarte mai departe prin lume. Legendele care îmbrățișează frumusețile zonei noastre sunt preferatele turiștilor și acestea trebuie exploatate.”, menționează Roxana Novacovici.

Povestea de vară a centrului a început cu Caravana „GO Romania”, care a poposit pentru prima dată la Caransebeș și care a urmat anul acesta traseul pe care îl va avea viitoarea autostradă Via Carpatia. În cursul verii s-au realizat ghidaje ale unor grupuri de studenți veniți de la Universitatea de Vest din Timișoara, din cadrul Facultății de Geografie, ocazie cu care tinerii au aflat ce înseamnă un centru turistic, în ce constă activitatea sa, dar și experiențele cu turiștii, astfel încât să își poată forma o părere pentru viitor, în cazul în care și-ar dori să lucreze la un punct de informare turistică.

Vara este sezonul preferat al turiștilor pentru călătorii, ceea ce aduce centrului o creștere considerabilă a numărului de turiști, încă din luna mai până la mijlocul lunii septembrie.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/